NA SODIŠČU

Nova sodniška farsa:
 pazniki ujezili sodnico

Objavljeno 26. februar 2013 09.15 | Posodobljeno 25. februar 2013 19.25 | Piše: Jure Predanič

Braneta Goršeta včeraj ni bilo na sodišče zaradi »kadrovskih težav«.

Jože Šušteršič se je pojavil na sodišču (foto: Igor Zaplatil).

LJUBLJANA – Že v petek popoldne je ljubljanska sodnica Dejana Fekonja, ki sodi suspendiranemu stečajnemu upravitelju Branetu Goršetu in Jožetu Šušteršiču, izvedela, da bo imela pokvarjen ponedeljek. »Vam izgledam dobre volje? Sedite!« je bil oster odgovor na vprašanje, kje je obtoženi Gorše, ki bi moral včeraj na zatožni klopi delati družbo Šušteršiču. Ironično je, da Goršeta na sojenje ni bilo, ker je v priporu, kamor nepridiprave med drugim lahko vtaknejo prav zato, da zagotovijo njihovo navzočnost na sodni obravnavi, če menijo, da jih bodo zasrbele pete. Gorše je sicer v priporu zaradi druge zadeve, preiskovalna sodnica ga je namreč na hladno zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti poslala po zadnji preiskavi sumov zaradi več kaznivih dejanj pri stečaju družbe Hidro Koper.

Kadrovska podhranjenost

»Iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper so v petek tik pred iztekom delovnega dne sporočili, da zaradi kadrovskih težav na sojenje danes ne bodo pripeljali pripornika,« je zaplet pojasnila Fekonjeva, ki se je tudi že odločila, da bo o dogodku, ker je zadeva prednostna, obvestila predsednika vrhovnega sodišča in ministra za pravosodje.

»Kdo je že zdaj naš minister?« se je vprašala sodnica Dejana Fekonja.

»Kdo je že zdaj naš minister?« se je vprašala in nadaljevala s pojasnilom, da stranke do povračila stroškov, žal, čeprav preložitve niso povzročile same, niso upravičene. »Pogledala sem v zakon o kazenskem postopku, a ta takšne situacije, da državni organ blokira sojenje, ne predvideva,« je pojasnila.

Fekonjeva opravičila sicer ni sprejela, saj je prepričana, da bi kljub kadrovski podhranjenosti v zaporih z malce iznajdljivosti oziroma »boljšo organizacijo«, kot se je izrazila, Goršeta lahko pripeljali na sodišče. »Navzočnost na obravnavi bi lahko zagotovili s premestitvijo pripornika,« je bila jasna. A ji ni preostalo drugega, kot da stranke in pričo, ki bi morala biti zaslišana, pošlje domov. Sojenje se nadaljuje prihodnji ponedeljek, ko bosta zaslišana priča in grafolog, ki je ponovno opravil analizo Goršetovih podpisov na nekaterih spornih dokumentih.

Kaj jima očita obtožnica?

Obtožnica Goršetu očita zlorabo položaja pri vodenju stečajnega podjetja Hranilno-kreditne službe (HKS) Sicura, Jožetu Šušteršiču pa napeljevanje k temu kaznivemu dejanju. Tožilstvo Goršeta bremeni, da je 327 terjatev v nominalni vrednosti približno 199.000 evrov neupravičeno prodal soobtoženemu Jožetu Šušteršiču za dobrih 33.000 evrov. Šušteršič jih je pozneje prodal po veliko višji ceni, s tem pa je Gorše Šušteršiču omogočil neupravičeno premoženjsko korist v višini 166.000 evrov.

Deli s prijatelji