DENAR IN POSEL

Nova blamaža Slovenije, se kdo drži za glavo?

Objavljeno 30. oktober 2014 22.35 | Posodobljeno 30. oktober 2014 22.36 | Piše: T. L.

Slovenija je poleg Grčije evropska država, ki je najmanj privlačna za investicije in posel.

Kdo je zapeljal v rdečo? Trdita, da nobeden od njiju.

LJUBLJANA – Naši politiki in njihovi zvesti privrženci še vedno najraje obdelujejo svoje male in zasebne (tudi ideološke) vrtičke, ob tem pa gospodarstvo vse bolj šepa. S svetlimi izjemami, pri katerih pa gre večinoma za izvoznike. In medtem ko država želi za zunanje opazovalce vzdrževati videz, da je moderna, evropska in tržna, pa svetovne javnosti to ne prepriča. Posel je pač posel in ne besedno preigravanje.

Tako se je Slovenija znašla na vrhu še ene, lahko rečemo, lestvice sramote. Svetovna banka je namreč objavila letno poročilo Doing Business. V njem je 189 držav razvrstila v lestvice glede na različne parametre, ki so pomembni za poslovanje. In na lestvici, koliko je posamezna država privlačna za tuje vlagatelje, je Slovenija gladko pogrnila. Le Grčija je namreč za tuje vlagatelje in posel manj prijazna država od Slovenije.

Države, kjer je po sodni poti mogoče hitro in enostavno uveljaviti pogodbene obveznosti ali zapreti slaba podjetja (postopki insolvenčnosti), so navadno bolj privlačne za investitorje kot tiste z okostenelim in s počasnim sistemom. In v Grčiji ter Sloveniji, ki ju je finančna kriza močno prizadela, to traja veliko dlje kot v Franciji ali Nemčiji, pišejo v časniku The Economist. Dodajajo, da se je stanje precej poslabšalo v zadnjih letih. V primerjavi z lanskim letom v Sloveniji sodni postopki uveljavljanja pogodbenih obveznosti zdaj trajajo dva meseca dlje (3,5 leta), medtem ko se v Grčiji vlečejo več kot štiri leta. Le za primerjavo: v Grčiji se je v zadnjih štirih letih čas tovrstnih sodnih postopkov podaljšal za 18 mesecev. Kot so cinično pripisali v The Economistu, je edina svetla točka teh ugotovitev ta, da imajo najverjetneje grški odvetniki precej več dela ...

Pa poglejmo siceršnji razpored držav, ki so najmanj privlačne za investicije:

Grčija
Slovenija
Italija
Ciper
Poljska
Irska
Češka
Portugalska
Slovaška
Nizozemska
Španija
Belgija
Britanija
Danska
Avstrija
Francija
Nemčija
Finska
Luksemburg
Švedska

Slovenijo prehitevajo po levi in desni

Sicer pa se je Slovenija na končni lestvici, ki je upoštevala različne parametre in indikatorje, med 189 državami uvrstila na 51. mesto (lani 46. mesto). Avstrija je zasedla 21. mesto, Makedonija 30., Italija na 56., Hrvaška pa je od lani napredovala in je letos na 65. mestu.

Letos je 46. mesto, kjer je bila lani Slovenija, pripadlo Ruandi. Sicer pa so za sklepanje poslov najboljše države Singapur (1. mesto), Nova Zelandija in Hongkong, Nemčije je na 14. mestu, medtem ko se je na samem repu lestvice znašla Eritreja.

Deli s prijatelji