SLOVENSKA VOJSKA

Novi polom: slovenski vojaki se niso znali niti premikati po bojišču

Objavljeno 20. februar 2018 15.22 | Posodobljeno 20. februar 2018 17.57 | Piše: STA, S. U.

Ministrica za obrambo je za negativno oceno zveze Nato in ozebline vojakov izvedela iz medijev.

Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
LJUBLJANA – Slovenija bi morala do 1. aprila poskrbeti, da bo 800 vojakov 72. brigade operativno sposobnih, a na preverjanju bojnih sposobnosti na Počku pretekli teden so se slabo izkazali, zaradi slabe opreme so nekateri dobili tudi ozebline, poroča portal 24ur.com. Ministrica za obrambo Andreja Katič je ogorčena, da so to prej izvedeli mediji kot ona sama.

Pretekli teden je na osrednjem vadišču Slovenske vojske (SV) na Počku pri Postojni potekalo preverjanje sposobnosti bataljonske bojne skupine po metodi zveze Nato, poimenovani CREVAL. Kot poročajo, spletna bataljonska bojna skupina ne dosega končnih operativnih zmogljivosti, trenutno je celo nesposobna za resno delovanje.

Čeprav so se 18 mesecev urili na Počku, v Nemčiji, na Češkem, Madžarskem, v Romuniji, Bolgariji in Gruziji, je 800 vojakov 74. polka in pridodanih enot na tem najpomembnejšem izpitu padlo. Vojaki se med drugim niso znali niti premikati po bojišču.

Šest vojakov potrebovalo zdravniško pomoč

Poleg tega je šest vojakov potrebovalo zdravniško pomoč zaradi ozeblin stopal. Ministrstvo za obrambo je namreč vojakom nabavilo novo obutev, ki se je izkazala za povsem neprimerno za zimsko delovanje, saj so jim stopala v njih tako zmrzovala, da so nekateri potrebovali zdravniško pomoč. Podplati škornjev so pri nekaterih že po dveh tednih uporabe odstopili.

Ker bi morala Slovenija imeti začetne zmogljivosti za pripravo srednje bataljonske skupine dosežene vsaj dve leti pred končnimi operativnimi zmogljivostmi, ni nikakršne možnosti, da bi država izpolnila obljube Natu, da bomo pripravljeni do leta 2022, piše spletni portal. Že tokrat so enote 72. brigade sestavljali zadnji mesec pred ocenjevanjem.

Ministrica Andreja Katič od načelnika generalštaba SV do tega trenutka ni bila obveščena o rezultatih preverjanja 72. brigade po metodi CREVAL. Za usposabljanja Slovenske vojske je v prvi vrsti odgovoren vrh Slovenske vojske na čelu z načelnikom generalštaba, zato ministrica pričakuje, da se o morebitnih težavah takoj obvesti ministrico ali vsaj državnega sekretarja, piše ministrstvo za obrambo.

Obrambna ministrica je po poročanju portala ogorčena, saj naj bi o dogajanju na Počku izvedela šele po poročanju spletnega portala. Odgovornost za stanje prelaga na načelnika generalštaba SV Andreja Ostermana, s katerim sta že nekaj časa v izjemno slabih odnosih.

Očitno gre za novo zaostrovanje odnosov med vojsko in ministrstvom. Katičeva naj bi po njihovih informacijah »zaradi kljubovanja Ostermanu« tudi zavrnila pozitivno oceno dela namestnika načelnika generalštaba Alana Gedra. Ta je januarja javno, tudi na odboru za obrambo, ostro kritiziral odnos politike do obrambnega sistema ter opozoril na kritično upadanje števila pripadnikov vojske.

Kdo pa bo vozil oklepnike?

Ocenjevanje na Počku je bilo po poročanju 24ur.com »le prvi izpit na dolgi poti do izpolnjene zaveze v srednjeročnem načrtu razvoja SV, ki ga je potrdil državni zbor«. Na omenjenem dokumentu temeljijo tudi načrti za nakup novih oklepnikov 8 x 8.

Kot izpostavlja portal, se v zvezi s tem nakupom na ministrstvu odločajo, ali naročiti nova vozila finske Patrie ali njim podobne boxerje. Ne ukvarjajo pa se s tem, da število pripadnikov SV upada in se morda v teh oklepnikih čez nekaj let ne bo imel kdo voziti. Bataljonsko bojno skupino so začeli izgrajevati septembra 2016 in naj bi predstavljala najboljše, kar Slovenska vojska premore.

Sestavlja jo 800 vojakov ter vozila hummer 4 x 4, valuk 6 x 6 in svarun 8 x 8. V treh manevrskih četah imajo avtomatske in ostrostrelne puške, bombomete, mitraljeze, puškomitraljeze, 120-milimetrske minomete ter protioklepne sisteme spike. Zaradi neurejenih razmer na ministrstvu pa vojska nima dovolj pripadnikov, ki bi jih usposobila za delovanje na vseh teh sistemih, še navaja portal.
Deli s prijatelji