DOSEŽEK

»Nobelova nagrada« za okoljske junake prvič v roke Slovenca

Objavljeno 24. april 2017 10.35 | Posodobljeno 24. april 2017 10.36 | Piše: STA, Mo. S.

Uroš Macerl, predsednik društva Eko krog, je slovenski javnosti znan predvsem iz zmagovitega boja z Lafarge Cementom.

Lafarge cement

LJUBLJANA – Slovenec Uroš Macerl, predsednik društva Eko krog, je prejemnik ugledne nagrade za okoljske aktiviste Goldman Environmental Prize. To nagrado, ki jo podeljujejo že 26 let, po svetu pogosto označujejo za Nobelovo nagrado za okoljske aktiviste. Macerl jo je sprejel danes v San Franciscu.

Nagrada Goldman Environmental Prize nagrajuje »okoljske junake« civilne družbe z vseh šestih poseljenih celin sveta, piše na spletni strani nagrade. Posamezniki si jo prislužijo z vztrajnimi in pomembnimi prizadevanji za zaščito okolja, pogosto za to tudi osebno veliko tvegajo. Nagrada naj bi bila navdih za druge posameznike.

Prejemniki nagrade prejmejo mednarodno prepoznavnost, ki okrepi njihovo kredibilnost, svetovno pozornost usmerijo na težave, s katerimi se ukvarjajo, pridobijo pa tudi finančno podporo za nadaljnje sledenje svoji viziji. Nominirance za nagrado predlagajo okoljske organizacije in posamezniki z vsega sveta, izbere pa jih mednarodna žirija. Razglasitev vsako leto poteka okoli svetovnega dneva Zemlje.

Uroš Macerl, predsednik društva Eko krog, je slovenski javnosti znan predvsem iz zmagovitega boja z Lafarge Cementom. Ta je po večletni bitki na koncu ostal brez okoljevarstvenega dovoljenja in bil prisiljen ustaviti delovanje cementarne, ki je po navedbah Zasavcev močno obremenjevala okolje in s tem ogrožala njihovo zdravje.

Deli s prijatelji