PRELOŽENO

NLB (še) ne bomo prodali

Objavljeno 08. junij 2017 21.05 | Posodobljeno 08. junij 2017 21.05 | Piše: STA, M. U.

Vlada ne soglaša z minimalno ponujeno ceno za delnico največje banke.

NLB.

LJUBLJANA – Vlada je na današnji seji sklenila, da ne soglaša z minimalno ponujeno ceno za delnico NLB. Kot je po seji povedal premier Miro Cerar, je vlada ugotovila, da tveganje zaradi prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem preprečuje uspešno izvedbo postopka prodaje banke.
»Vlada je kot skupščina Slovenskega državnega holdinga odločila, da ne soglaša z minimalno ponudbeno ceno za delnico NLB v višini 55 evrov in razponom ponudbene cene za delnico banke od 55 evrov do 71 evrov,« so po seji zapisali v vladnem uradu za komuniciranje.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman mora zdaj s to odločitvijo seznaniti Evropsko komisijo in skupaj z deležniki preučiti možnosti alternativnih ukrepov, je še pojasnil Cerar.

Po njegovih besedah se je v današnji razpravi pojavilo tudi vprašanje, ki ga je sprožil poslanec SDS Branko Grims o domnevnem pranju denarja v NLB, zato so sejo za nekaj časa prekinili in nanjo povabili predsednika uprave NLB Blaža Brodnjaka, da je podal nekatera pojasnila.

Predsednik Desusa Karl Erjavec je po seji vlade dejal, da vlada ne more začeti postopka prodaje pod bremenom prenesenih vlog hrvaških varčevalcev. »Slovenski davkoplačevalci smo v dokapitalizacijo NLB vložili veliko denarja, zato so upravičena pričakovanja, da bo ta trud povrnjen,« pa je dodal predsednik SD Dejan Židan.

Iz Evropske komisije pa so že sporočili, da so v konstruktivnih pogovorih s slovenskim oblastmi. »Več za zdaj ne moremo napovedati na tej točki,« so dodali.

Deli s prijatelji