NA KOŽO

Niti Mao se ne bi sramoval Mosta

Objavljeno 12. november 2015 23.35 | Posodobljeno 12. november 2015 23.36 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Novi most od desne sredine do leve sredine bi lahko kdo začel graditi tudi v Sloveniji.

Jadran Vatovec. Foto: S.N.

Zakaj je pompozen vstop stranke Most na hrvaško parlamentarno prizorišče lahko poučen tudi za slovenske volivke in volivce? Drži, Slovenci takšne političnomarketinške potegavščine doslej še nismo občutili na svoji koži, pa kljub temu ne bo odveč, če bomo odslej tudi nanjo pripravljeni. Spomnimo se, kako je slovenskim krojačem novih cesarjevih oblačil kar trikrat zapored uspelo slovenske volivce pretentati z ustanovitvijo domnevno novih in drugačnih političnih strank: z Zares Novo politiko, s Pozitivno Slovenijo in, nazadnje, z »največjo zagovornico etike v politiki« Stranko Mira Cerarja. Kaj pa, če nam bodo naslednjič ponudili zgolj nekoliko prilagojeni model mosta, ki lahko na mah preseže prav vse politične delitve?

Neverjetno, vendar resnično: nenavadno veliko ljudi (celo notranjepolitičnih analitikov) na Hrvaškem verjame, da je bil prav Most zmagovalec zadnjih volitev. Pa ne samo moralni zmagovalec. Ker verjamejo, da samo most lahko poveže Karamarkov HDZ in njegovo desnosredinsko Domoljubno koalicijo z Milanovićevim SDP in njegovo levosredinsko koalicijo Hrvaška raste. Naivnost in prostodušnost sta čisto zares brezmejni. Tako hrvaški Most, čeprav ima samo 19 poslancev, vsem po vrsti zdaj lahko soli pamet in se hvali, kako je pripravljen ponuditi celo predsednika nove vlade nacionalne enotnosti, v kateri naj bi uresničitev njegovega (!) političnega programa podpirala tudi HDZ in SDP.

Psihiater dr. Božo Petrov in otorinolaringolog dr. Drago Prgomet sta v imenu Mosta predvčerajšnjim še pojasnjevala, da ne bosta popuščala velikima HDZ in SDP, da pa bosta morali obe največji hrvaški parlamentarni stranki, če želita v dobro hrvaške države z Mostom sodelovati v novi vladi, upoštevati vse njune zahteve in predloge. Nekdanji organizacijski tajnik nekdanjega Virantovega Državljanskega mostu, pardon, Virantove Državljanske liste je na twitterju pronicljivo ugotovil, kaj se v tem hipu dogaja na Hrvaškem: »Programa stranke Most se ne bi sramoval niti Mao Zedong. Po njem je vse državno: spodbude, podjetja in upravljanje.« Res je. Maoistično pa je tudi to, da je včeraj Petrov z mostu (iz Mosta) že brcnil Prgometa. 

Deli s prijatelji