NAZAJ DOMOV

Niti Kučan škofu Rožmanu ni odrekel pokopa v domači zemlji

Objavljeno 01. februar 2013 20.55 | Posodobljeno 01. februar 2013 20.57 | Piše: M. U.

Cerkev je začela postopke za prekop nekdanjega ljubljanskega škofa v stolnico sv. Nikolaja.

Leon Rupnik, škof dr. Gregorij Rožman in Erwin Rosener na paradi ob prisegi slovenskih domobrancev 30. januarja 1945 (foto: arhiv).

LJUBLJANA – Ljubljanski nadškof Anton Stres je predstavil namero o prekopu nekdanjega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana v stolnico sv. Nikolaja v Ljubljani. Spomnil je, da je bil prvi ljubljanski škof Žiga Lambert imenovan pred 550 leti, nadškofija pa dve leti prej. Po njegovih besedah je jubilej primerna priložnost, da se posmrtni ostanki ljubljanskega škofa prenesejo iz ZDA v domovino in pokopljejo v grobu ljubljanskih škofov. To pa ni prva takšna pobuda glede prekopa, saj, kot pravi Stres, »s tem uresničujemo želje in pobude, do katerih je prišlo že pred 12 leti«.

Etična pravica do dostojnega pokopa

»Začeli smo zbiranje soglasij in dokumentacije ter upamo, da bodo potrebni in dokaj zapleteni postopki potekali brez težav. Želimo, da prenos in pokop ostaneta na etični ravni pravice do dostojnega pokopa v domači zemlji,« je dejal Stres in izrazil upanje, da bo slovenska javnost to tudi tako sprejela.

Niti Kučan Rožmanu ni odrekel pokopa v Sloveniji

Ob tem je nadškof Stres citiral izjavo nekdanjega predsednika Milana Kučana iz leta 2001: »V korist pomiritve zaradi sporov po že odmaknjenih medvojnih dogodkih bi bilo, če prekopa pokojnega ljubljanskega škofa gospoda Rožmana ne bi povezovali s sodnimi postopki. /…/ Grob v domači zemlji mu gre po našem razumevanju evropske krščanske civilizacije in ta etična zapoved ne more biti odvisna od sodnega razpleta.« Glede na to, da je šest let po tem pismu Vrhovno sodišče Republike Slovenije obsodbo ljubljanskega škofa Rožmana razveljavilo, je upravičenost do groba v domači zemlji še toliko bolj utemeljena, pravi nadškof.

Deli s prijatelji