POTRATNOST

Ni krize, v vojski ga žurajo za velik denar

Objavljeno 14. julij 2011 22.28 | Posodobljeno 15. julij 2011 09.15 | Piše: Ksenija Koren

Oglaševali za 8 tisočakov, z vstopnicami pa zaslužili le sedem

Stožice so bile prazne
LJUBLJANA – Za Slovensko vojsko ni krize, za praznovanje osamosvojitve in njihove dvajsetletnice so porabili kar 99 tisočakov. Združili so ju z mednarodnim festivalom vojaških orkestrov in v nasprotju z državno proslavo, ki je potekala na prostem, na Kongresnem trgu, najeli najbolj luksuzno dvorano v državi, Stožice, in samo zanjo odšteli 48 tisočakov. Vse to pa uvrstili na koledar za 25. junij, torej dan po osrednji državni proslavi. Tiskovni predstavnik Simon Korez pojasnjuje, da so Stožice izbrali, ker so edine zadostile potrebam nastopajočih.

Oglaševanje: 8000 evrov

Na publiko očitno nihče ni mislil, saj je vstopnice kupilo samo 2378 gledalcev, čeprav so za oglaševanje porabili skoraj devet tisočakov, kar pomeni, da je bila dvorana, ki sprejme več kot 12.000 ljudi, prazna. Čeprav Korez pravi, da jim je brezplačno na več kot 300 bencinskih servisih po državi vstopnice prodajal državni Petrol, iz specifikacije, ki jo je poslal, kljub temu lahko vidimo, da so za režijo in prodajo vstopnic porabili kar 6000 evrov. Zbrali so nekaj čez sedem tisočakov, kar je več kot tisočak manj, kot so porabili za oglaševanje dogodka, in tisočak več, kot so dali za režijo in prodajo vstopnic. Izkupiček so razdelili: tretjino za hčer pokojnega pripadnika Slovenske vojske, ki ji je pred kratkim umrla tudi mamica, tretjino za nakup invalidskega vozička invalidu vojne za Slovenijo in tretjino Društvu za pomoč trpečim in bolnim Rdeči noski.

Križanič molči

Premier Borut Pahor, ki si je sicer junijski vojaški festival skupaj z obrambno ministrico Ljubico Jelušič ogledal, je poslal ministre na dopust z opozorilom o resnosti mednarodnih okoliščin v letošnjem poletju. Zato smo vprašanje, ali je takšna poraba proračunskih sredstev, kot so si jo to poletje privoščili v vojski, smiselna glede na položaj v domači in mednarodni skupnosti, poslali tako ministru za finance Francu Križaniču (SD) kot potencialnemu ministru za finance iz opozicijskega SDS Andreju Širclju. Križaničevi so nas odpravili s pojasnilom, da jim podrobnosti o izdatku niso posebej poznane in zadeve ne morejo komentirati, Šircelj pa je dejal: »Podpiram dobrodelnost prireditve, vendar mora biti projekt tudi finančno vzdržen. V situaciji, v kateri se je znašla Slovenija, moramo še posebej pazljivo pretehtati vsak porabljen evro. Glede na to, da je bilo v dobrodelne namene podarjenih zgolj nekaj tisoč evrov, pa je na mestu vprašanje, kam se je steklo 99.000 evrov slovenskih davkoplačevalcev.«
Deli s prijatelji