GLAS DO DASKE

Ni denarja, ne bo počitnic

Objavljeno 22. junij 2011 11.23 | Posodobljeno 22. junij 2011 11.23 | Piše: T. L.

Poletne mesece je očitno zaznamovala ekonomska kriza

Kriza je udarila po žepih Slovencev. Skoraj polovica bo doma, skoraj petina pa se odpravlja na hrvaško obalo.
LJUBLJANA – Prvi poletni dan je mimo, pred vrati so šolske počitnice in vsaj kakšen teden ali dva brezskrbnega počitka. Če pa sklepamo iz odgovorov v naši novi anketi, je ekonomska kriza udarila tudi po počitniških načrtih večine Slovencev.

Skoraj polovica bo doma

Skoraj polovica sodelujočih (45 odstotkov) bo namreč ostala doma. Razlog? Nimajo denarja, da bi si počitnice sploh privoščili. Med tistimi, ki si bodo počitnice vseeno privoščili, jih bo največ (skoraj 18 odstotkov) dopustovalo na hrvaški obali. Tja se bodo odpravili – iz navade. Ker pa nekateri menijo, da je dopust najlepši doma, bo skoraj 16 odstotkov tistih, ki so odgovarjali v naši anketi, počitnikovalo kar v domačih logih.

Evropa vse manj priljubljena

Dobrih 10 odstotkov bo počitnice preživelo na morju, a ne na sosednjem Hrvaškem. Dopustniškemu navalu in zastojem na cesti se bo izognilo dobrih osem odstotkov sodelujočih, saj šoloobveznih otrok nimajo in se zato za dopust raje odločajo v zunajnsezonskem času. Nekaj pa jih bo poletje preživelo tudi malce bolj avanturistično: z nahrbtnikom se bodo odpravili na potep po Evropi.
Deli s prijatelji