VEGRAD

Nezakonite dokaze bodo upoštevali

Objavljeno 27. junij 2011 23.39 | Posodobljeno 28. junij 2011 01.00 | Piše: Primož Škerl

Domnevnemu Vegradovemu bombašu Bojanu Poplazu bodo sodili tudi med sodnimi počitnicami

Zamuda zaradi zobobola je popestrila dan na sodišču.
CELJE – Posnetki nadzorne kamere v noči na 1. september lani, ko je v Vegradovo poslovno stavbo v Velenju nekdo namestil doma izdelano eksplozivno napravo, bodo veljali za dokaz, čeprav niso bili pridobljeni zakonito. Tako je v sojenju 51-letnemu Celjanu z nemškim državljanstvom Bojanu Poplazu sklenil kazenski senat, kajti kršenje pravic storilca, kdor koli je že to, ne more imeti prednosti pred varnostjo, imetjem in življenjem drugih, ki bi jih prizadela morebitna eksplozija. Vegrad je z videonadzorom spremljal dogajanje na hodniku, kamere so v celoti posnele bombaša, ki je na kljuko obesil napravo, vendar vodstvo podjetja ni poskrbelo za obvestilo o nadzoru.

Položaj obtoženega se s tem ni poslabšal. Posnetki, ki so jih predvajali na obravnavi, so nerazločni, storilec je zamaskiran z ruto in po gibanju zgolj bežno spominja na obtoženega Poplaza. »Na prvi pogled je jasno, da obtoženi ne more biti storilec. Identifikacija ni možna in posnetkov ne morete uporabiti v dokaz njegove krivde, kvečjemu nasprotno. Manjkajo tudi tehnični podatki, ne vemo, ali se posnetki časovno ujemajo s kaznivim dejanjem, ni razvidno, kaj je viselo na kljuki,« je dokazno gradivo presodil obtoženčev zagovornik Boštjan Verstovšek.

Tožilec Jože Manfreda je dosegel, da bodo videogradivo povečali in poskušali izluščiti kakšen uporaben podatek. Ker zaradi tehničnih omejitev tega ni bilo mogoče opraviti takoj, bodo posnetke z večjo razločnostjo dobili do naslednje obravnave. Ker gre za nujni primer, bodo sojenje nadaljevali 4. avgusta, med sodnimi počitnicami. Takrat bo izsledke razširjene ekspertize bioloških sledi (tudi te so za zdaj v prid obtoženemu) v dodatnem mnenju predstavila še izvedenka Irena Zupanič Pajnič.

Deli s prijatelji