DOLG

Nevrokirurg Dolenc in njegov odvetnik obtožena goljufije

Objavljeno 30. junij 2014 15.56 | Posodobljeno 30. junij 2014 15.57 | Piše: STA, B. P.

Nevrokirurg izraelskemu pacientu dolguje šest milijonov evrov zaradi hude trajne invalidnosti, ki je posledica zapletov po operaciji.

Rdeča nit letošnjega svetovnega dne je darovanje.

LJUBLJANA – Ljubljansko tožilstvo je vložilo obtožnico zoper nevrokirurga Vinka Dolenca in njegovega odvetnika Mitjo Vidmarja zaradi domnevno lažnega vpisa zemljiškega dolga, poroča današnji Dnevnik. Dolenc je želel s tem zaščititi del svojega premoženja pred terjatvijo, saj mora izraelskemu bolniku plačati šest milijonov evrov odškodnine.

Kriminalisti so Dolenca in Vidmarja že pred časom ovadili zaradi kaznivega dejanja overitve lažne vsebine, tožilstvo pa je očitke prekvalificiralo v kaznivo dejanje goljufije.

Dolencu je po kriminalistični ovadbi grozila kazen do treh let zapora, po obtožnici zaradi kaznivega dejanja goljufije pa mu grozi do osem let zapora. Na ljubljanskem tožilstvu so za omenjeni časnik potrdili, da Dolenca preganjajo po odstavku, ki govori o poskusu goljufije v sostorilstvu in o večji premoženjski škodi. Tudi ljubljanskega odvetnika Vidmarja, ki je Dolencu pomagal pri vpisu domnevno lažnega zemljiškega dolga za dve kirurgovi ljubljanski stanovanji, tožilstvo dolži pomoči pri poskusu goljufije.

Izraelskemu pacientu mora plačati šest milijonov evrov

Dolenc se je onkraj zakona podal, ko je slovensko sodišče priznalo izraelsko sodbo, po kateri mora izraelskemu pacientu Eliyahu Mesiki zaradi hude trajne invalidnosti, ki je posledica zapletov po Dolenčevi operaciji v devetdesetih letih v Ljubljani, plačati šest milijonov evrov skupaj z obrestmi. Da bi se plačilu odškodnine izognil, je Dolenc na dve stanovanji v Ljubljani vpisal domnevno lažen zemljiški dolg v vrednosti štirih milijonov evrov.

Domnevna prevara se Dolencu ni izšla predvsem po zaslugi sodnega izvršitelja, ki se je pravočasno dokopal do spornega zemljiškega pisma za obe nepremičnini in ga zarubil, saj ga Dolenc ni utegnil dvigniti takoj po urejenih formalnostih. Dolenc sicer že ves čas trdi, da je Izraelca operiral strokovno ter da ni odgovoren za zaplet po operaciji.

Deli s prijatelji