NESREČE V GORAH

Nevarne gore vzele že devet življenj

Objavljeno 30. julij 2014 23.55 | Posodobljeno 30. julij 2014 23.57 | Piše: STA, T. L.

Med najpogostejšimi vzroki za nesreče v gorah je izbira neprimerne obutve.

LJUBLJANA – Nesreče v gorah so po navadi posledica neprimerne opreme, precenjevanja psihofizičnih sposobnosti in neprimerne izbire ture, pravi Matjaž Šerkezi iz Planinske zveze Slovenije. V slovenskih gorah je sicer letos umrlo devet planincev, gorski reševalci pa so posredovali že 241-krat.

Katere gore so statistično najbolj nevarne, Šerkezi ni mogel povedati. Pravi pa, da je nevarno zlasti visokogorje, kjer je kljub poletju še vedno sneg.

Za največ nesreč kriva neprimerna obutev

Pri tem Šerkezi opozarja, da je med najpogostejšimi vzroki za nesreče neprimerna obutev. Planinci se namreč pogosto odpravljajo v gore v obutvi z gladkim podplatom, ki ni primerna za prečkanje snega, pač pa za to potrebujejo dereze in cepine, je dodal. Poleg tega sta vzroka nesreč tudi precenjevanje sposobnosti in izbira ture, ki ji planinci niso dorasli.

Letos devet smrti ... 

Poleg devetih mrtvih se je v slovenskih gorah letos hudo poškodovalo 30 planincev, kažejo statistični podatki na spletni strani Gorske reševalne zveze. S helikopterjem so gorski reševalci letos posredovali že 72-krat.

Gorski reševalci so letos posredovali pri 204 nesrečah. Pri hoji po poti je bilo 72 nesreč, po brezpotju pa 13. Pri plezanju se je do današnjega dne zgodilo šest nesreč, pri smučanju pa tri. Pri turnem smučanju je bilo 11 nesreč. Ostale nesreče, pri katerih so posredovali gorski reševalci, so se zgodile v okviru vodnih aktivnosti, aktivnosti v zraku, pri kolesarjenju in drugih športnih oziroma rekreacijskih aktivnostih. Slabost pa je v gorah letos doletela 167 oseb.

... lani 17

Lani so gorski reševalci v vsem letu posredovali skoraj 400-krat. Težje se je lani v slovenskih gorah poškodovalo 72 ljudi, umrlo jih je 17. Skupaj so reševali 440 ponesrečencev. Pri hoji po poti se je poškodovalo 155 planincev, pri hoji po brezpotju 34, pri plezanju 36, pri smučanju pa eden. Helikopter gorske reševalne službe je lani posredoval 157-krat, še kažejo podatki na spletni strani Gorske reševalne zveze.

Deli s prijatelji