BEGUNSKA KRIZA

Neuradno: Hrvaška bo begunce v Slovenijo vodila tudi preko Istre

Objavljeno 10. november 2015 22.55 | Posodobljeno 10. november 2015 22.55 | Piše: STA, T. L.
Ključne besede: begunci kriza

Po slovenski napovedi o postavitvi ograje je Hrvaška napovedala ukrepe. Se bodo zaradi postavitve ograje odnosi med državama poslabšali?

Dobova.

LJUBLJANA – V sredo zgodaj zjutraj se začne postavljanje prvih tehničnih ovir oziroma ograje na slovensko-hrvaški meji. Župani štirih obmejnih občin v spodnjem Podravju, Cirkulan, Žetal, Podlehnika in Zavrča, so popoldne v Gorišnici s predstavniki civilne zaščite in notranjega ministrstva že pretresli načrtovane ukrepe ob predvidenih novih prihodih beguncev. Neuradno bodo ograje v sredo zjutraj začeli postavljati tudi na brežiškem koncu.

Pop TV pa se je skliceval na obveščevalne podatke, po katerih naj bi po slovenski odločitvi o postavitvi ograje na Hrvaškem storili vse, da bodo begunce tudi v prihodnje spravili preko državne meje. Ena od poti naj bi potekala tudi preko Istre in do slovenskega Primorja

Del opozicije vladno napoved o postavitvi ograje na meji s Hrvaško sicer ocenjuje kot logično, a nepopolno. Zlasti v SDS opozarjajo, da je odločitev prišla prepozno, v NSi pa, da je postavitev ograje šele polovica ukrepa. Medtem so v ZL prepričani, da je to neprimeren in protihumanitaren ukrep.

Evropska komisija ob Sloveniji

Evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides, ki se je danes mudil na obisku Slovenije, je poudaril, da Evropska komisija Sloveniji stoji ob strani v migrantski krizi. Ob tem je opozoril, da je kriza globalna in zahteva tudi globalen odziv.

Pripravljajo se prostovoljci

Na povečanje števila migrantov, ki naj bi bili na poti v Slovenijo, se že pripravljajo tudi prostovoljci. V Slovenski filantropiji so prostovoljcem na terenu že sporočili, da so na poti proti Sloveniji večje skupine migrantov. V prihodnjih dneh bodo tako ekipe prostovoljcev še okrepili. Prav tako povečujejo količino hrane v sprejemnih in namestitvenih centrih, je povedal Peter Tomažič iz Slovenske karitas.

Danes je v Slovenijo vstopilo že več kot 5000 beguncev, samo v Dobovo so pripeljali štirje hrvaški vlaki s skupaj skoraj 4300 migranti. Nastanitveni in sprejemni centri so bili ob 19. uri večinoma prazni. V drugem begunskem valu je v Slovenijo vstopilo že skoraj 175.000 ljudi.

Deli s prijatelji