BIZARNO

Nepravilnosti odnesle veleposlanico Stabejevo, zdaj pa bo dobila nagrado?!

Objavljeno 20. november 2015 20.26 | Posodobljeno 20. november 2015 20.26 | Piše: A. L.

Nadzor veleposlaništva v Parizu v času, ko ga je vodila Veronika Stabej, je razkril številne nepravilnosti.

Veronika Stabej.

LJUBLJANA – »Vlada je dala pozitivno mnenje k podelitvi odlikovanja Francoske republike 'poveljnik Nacionalnega reda Legije časti' slovenski državljanki veleposlanici Veroniki Stabej.« Tako je odločila vlada, potem ko je veleposlaništvo zaprosilo za soglasje slovenskih oblasti k podelitvi odlikovanja kot nagrado »veleposlanici za njen izjemni prispevek in nenehno prizadevanje v korist krepitve meddržavnih odnosov, s poudarkom na njenem tesnem sodelovanju z najvišjimi predstavniki francoskih oblasti, kakor tudi za njeno poglobljeno poznavanje Francije, njene kulture, družbe in francoskega jezika«.

Odločitev vlade pa se zdi najmanj nekoliko nenavadna. Naj v nadaljevanju pojasnimo, zakaj.

Nepravilnosti na njenem veleposlaništvu

Pred meseci je zaradi dejanj Stabejeve završalo v javnosti, pritiski pa so se vrstili tudi na ministra Karla Erjavca, od katerega so nekateri zahtevali celo odstop, saj da je zavestno opustil ovadbo omenjene takratne veleposlanice. Namreč, nadzor veleposlaništva v Parizu je razkril številne nepravilnosti – med njimi zlorabo službene kartice in vozila, neupravičene in nenapovedane odsotnosti iz države, poneverbe in oškodovanje proračuna, da bi nezakonitosti prikrila, pa naj bi tudi ponarejala listine. Potem ko so ji sprva mandat podaljšali do sredine leta 2015, jo je nato doletel predčasen odpoklic z veleposlaniške funkcije – mandat so ji skrajšali za skoraj leto dni.

Na ministrstvo za zunanje zadeve so takrat pojasnili, da je bilo Stabejevi izrečenih »več ukrepov«, med njimi tudi disciplinski, to je opozorilo na izpolnjevanje obveznosti in možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve.

Zdajšnji slovenski veleposlanik v Franciji je Andrej Slapničar.

Deli s prijatelji