USPEŠNA

Neozdravljivo bolni uspelo z dragimi kamni na križarkah

Objavljeno 23. junij 2013 11.14 | Posodobljeno 23. junij 2013 11.15 | Piše: Drago Perko

Prikupna Leila iz Zgornjih Stranj pri Kamniku pluje po oceanih in na potniških križarkah ponuja drage in poldrage kamne.

Potovati po svetu je želja številnih. Ob tem spoznavati ljudi, dežele in običaje ter biti povrhu še dobro plačan – to pa uspe le redkim. Ena od teh, ki so svojo poslovno pot združili s popotniško žilico in z nemirnim duhom, je Leila Sheikha, 32-letnica iz Zgornjih Stranj pri Kamniku. V avstralski družbi Australian Opal Cutters & Pearl Divers skrbi za prodajo dragocenih opalov, diamantov in biserov. Na svetu je le okoli 40 ljudi, ki na potniških križarkah prodajajo kamne.

image
Postavna Leila na dopustu v Sloveniji. Foto: Drago Perko

Najprej je na ladji vodila oddelek za trgovino. Ob spoznavanju strank na križarjenju se je seznanila tudi z gemologijo, vedo, ki proučuje drage in dragocene kamne. To jo je tako močno prevzelo, da se je odločila za štiriletni študij v Združenih državah Amerike. »Študij na gemološkem inštitutu v New Yorku je zahteven, a tudi po štirih letih potrebuješ še precej prakse,« poudari Leila, ki že štiri leta dela za Avstralce. Zanjo so tam spodaj izvedeli prek spletnega imenika imetnikov certifikata. Ponujeno delo je sprejela. Kaj, za božjo voljo, počne, nas zanima. »Ko sem v Avstraliji, obdelujem opale, oblikujem nakit in tudi ocenim, ali kamen spada med nakit ali pač ne.« Avstralija je bogata z dragimi in s poldragimi kamni, in sicer v pokrajini Novi Južni Wales. Od tam dobivajo kamnine v Sydney, kjer Leila živi in dela nekaj mesecev na leto. Opale pa vešče in previdno reže s sekularjem. »Za zdaj imam še vse prste,« doda z nasmeškom.

Dvakrat na leto 
obkroži svet

Preostali del leta je na poti. »Včasih po štiri, tri, dva meseca skupaj, včasih pa le 14 dni. Ko pridem na ladjo, spoznavam ljudi, ki jim potem na poti na seminarjih predstavim drage kamne,« opiše svoje delo na ladji, s katero na leto doživi okoli 20 potovanj, dvakrat pa obkroži svet. O zaslužkih in varnosti ne govori rada, pove pa, da je plačana od prodaje. Njeni najdražji kamni stanejo do 150.000 evrov, najcenejši nekaj deset ali manj.

Del leta preživi tudi v ZDA; v Orlandu ocenjuje vrednost posameznih kamnov. »Ko se to oceni, potem kamen dobi certifikat oziroma uradno veljavo vrednosti.« Med njenimi strankami so tudi številni ameriški petičneži, takoj pa razbije stereotip, da je treba imeti veliko pod palcem, če želimo kupiti drage kamne. Da je pri svojem delu uspešna, mora imeti ostro oko, ki lahko v hipu prepozna pristnost dragega ali poldragega kamna.

Boj z boleznijo

Nemirni duh jo je gnal tudi v London, kjer je v enem od podjetij prispela celo do položaja šefinje, a se je dela naveličala in se odpravila domov. Ker ni bilo prave službe, je vmes delala tudi v Petrolovem skladišču. »Vsako delo je častno,« je ponosna tudi na ta del svoje poklicne poti. Zaveda se, da pri prodaji veliko pomeni prvi vtis. Prepričana je, da lahko veliko stori s svojim nasmehom in nastopom, povsem pa zaupa svoji ženski intuiciji. Ljubi življenje, morda tudi zato, ker se vsak dan bori tudi z multiplo sklerozo. Izkušnja jo je zaznamovala predvsem s spremembo načina življenja, zato ceni vsak trenutek. »Dokler imaš življenje, imaš vse. Bolezen ni ozdravljiva, s tem bom živela,« pove o bolezni, ki ji občasno povzroča mravljince in nelagodno počutje, pred desetimi leti pa ji je za kratek čas ohromela leva stran telesa.

Dragi in poldragi

Opal je poldragi kamen, amorfna oblika kremenice, ki vsebuje različne količine vode. Diamant je eden najbolj znanih in najuporabnejših izmed več kot 3000 znanih mineralov. Rubin je izjemno redek in zelo cenjen drag kamen, biser pa je trd, okrogel predmet, ki nastane v lupini školjk (predvsem ostrig) in se uporablja za nakit. 

Zdravilni kamni

Ponosna je na svoje korenine. Oče Ghassan je Palestinec, ki je z bratom prišel iz Gaze v takratno Jugoslavijo na študij. V študentskem naselju v Ljubljani je spoznal slovensko študentko Mileno.« Leila ima tudi brata Sama in sestro Sheilo. Družina ji veliko pomeni, a se zgodi, da se po več mesecev ne slišijo, ko je na poti. »Imamo se zelo radi, za njih pa je bistveno, da sem srečna.« In za zdaj je srečna, ne ve pa, ali se bo s kamni ukvarjala vse življenje. Čeprav so menda tudi zdravilni. »Vsak kamen ima moč in energijo. Verjeti pa je treba, da dobro vplivajo na nas,« ob tem pristavi Leila, ki zaradi srčne aritmije nosi hematit. »Po dveh tednih je že bolje.« 

Deli s prijatelji