ZNESKI

Nekdanji športniki mastno plačani honorarci na RTV

Objavljeno 12. januar 2014 14.13 | Posodobljeno 12. januar 2014 14.13 | Piše: Aleksandar Lukić

Honorar tudi do 9370 evrov na mesec, Kobalovi v štirih letih kar 100.000!

Jelko Gros je direktor Zavoda za šport RS Planica in sodeluje z Javnim zavodom RTV Slovenija. Foto: Mediaspeed

Na Javnem zavodu RTV Slovenija, ki ga z obveznim mesečnim prispevkom financiramo slovenska gospodinjstva, je po mnenju nekdanjega premierja, danes prvega moža največje opozicijske stranke, Janeza Janše, 80 odstotkov preveč zaposlenih. Tako je pred časom povedal v intervjuju na omenjeni televiziji. Konec minulega leta so na RTVS zaposlovali nekaj več kot 1900 ljudi, kar pomeni, da bi jih po mnenju Janše lahko odpustili 1524, program pa bi tako ustvarjalo slabih 400 zaposlenih.

Na RTV Slovenija omenjene izjave niso želeli komentirati, se je pa število tistih, ki imajo zaposlitev na RTV, od leta 2008, ko se je gospodarska kriza začela, zmanjšalo za nekaj več kot sto, z 2010 na 1906. Program jim pomaga ustvarjati še približno 200 stalnih honorarnih sodelavcev in 150 občasnih.

Priložnost v Javnem zavodu RTV Slovenija dobijo tudi številni znani. Med njimi je kar nekaj bivših športnikov, ki za svoje delo prejemajo mastne honorarje. Supervizor, spletna aplikacija za nadzor nad porabo javnih sredstev, tako razkriva, da nekateri nekdanji tekmovalci od nacionalke dobijo na račune tudi do 9370 evrov na mesec, kar je toliko kot 12 bruto minimalnih plač oziroma celoletni zaslužek mnogo Slovenk in Slovencev.

Ana na leto 35.000

Med strokovnimi komentatorji najdemo nekdanjo smučarko Ano Kobal, ki ji je po podatkih Mednarodne smučarske zveze (FIS) v svetovnem pokalu FIS štirikrat uspelo osvojiti točke – najboljša uvrstitev je 20. mesto v slalomu v španski Sierri Nevadi –, udeležila pa se je tudi olimpijskih iger v Torinu (slalom je končala kot 25.). Od RTV Slovenija je 30-letnica od začetka leta 2010 do danes prek podjetja Ana Kobal, s. p., prejela skoraj 100.000 evrov. To pomeni, da v povprečju zasluži dobrih 2000 evrov na mesec. Ko ne dela kot strokovna komentatorka alpskega smučanja, je dežurna novinarka v desku dnevnoinformativnih oddaj športnega programa TV Slovenija, so sporočili z RTV. »Njen honorar se za delo v desku obračunava na ure, za strokovno komentiranje pa je določen znesek na posamezno komentiranje,« so dodali. Koliko ji plačajo za spremljanje ene vožnje? Na javni televiziji tega podatka niso razkrili. Dejali so le, da je vsota primerljiva z drugimi komentatorji. »Znesek na Supervizorju vsebuje tudi DDV in stroške potovanj na prizorišča,« so njene prejemke pojasnili, čeprav Kobalova sploh ni zavezanka za DDV in ga zato tudi ne obračunava. Na mesec je do danes od RTV dobila največ 7611 evrov.

Vrhovnik na vrhu

Kar 200 tisočakov je od leta 2005 do danes od javne RTV prejel bivši smučarski as Matjaž Vrhovnik, ki se je po beli strmini nazadnje profesionalno spustil januarja 2003. V večletni profesionalni karieri je večkrat stal na zmagovalnem odru, najboljšo uvrstitev, prvo mesto, pa je dosegel v Adelbodnu. Za RTV Slovenija je strokovni komentator alpskega smučanja, njegov honorar pa je določen s pogodbo. V primerjavi z drugimi dobi nekoliko več, priznavajo: »V nasprotju s preostalimi strokovnimi komentatorji opravlja tudi oglede prog in je na Pokalu Vitranc še snemalec s kamero na progi.« Koliko mu plačajo za eno komentiranje, na RTV niso razkrili. Supervizor sicer kaže, da njegovi honorarji znašajo tudi do 9731 evrov na mesec, za RTV pa dela večinoma pozimi.

Rokometne tekme komentira nekdanji uspešni rokometaš Uroš Šerbec. V pogovoru nam je zaupal, da so ga k sodelovanju (prek avtorske pogodbe) z RTV Slovenija povabili po odločitvi uredniškega odbora. Ko smo ga seznanili, da nekateri bivši športniki dobijo na mesec tudi več kot 9000 evrov, je na hitro preračunal, da bi, če bi želel toliko zaslužiti, moral komentirati kar 90 tekem.

Poleg Kobalove in Vrhovnika kot strokovni komentator zimskih športov z RTV Slovenija sodeluje tudi nekdanji biatlonec in dvakratni udeleženec olimpijskih iger Tomas Globočnik, ki je zaposlen na policiji. Koliko k svoji policijski plači zasluži s komentiranjem, niso želeli razkriti.

Pri drugih športih javna televizija sodeluje še z Blažem Medveškom (plavalec), Brankom Zupanom (nogomet) in drugimi, so zapisali. Zneski pa ostajajo neznanka.

Gros ne pove

Med honorarnimi komentatorji na RTVS je tudi Jelko Gros, nekdanji trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih. Kako mu uspe usklajevati komentiranje smučarskih tekem z nalogami direktorja Zavoda za šport RS Planica? »Komentiram med dopustom. Kar delam ob vikendih, delam ob vikendih, kadar grem na pot med tednom, pa vzamem dopust,« odgovarja. In pristavi, da je kljub temu lani državi dal nazaj 14 dni dopusta.

»Kar na televizijo vprašajte, ne vem, ali je to poslovna skrivnost,« pa je Gros bolj redkobeseden o višini honorarja. Kot direktor državnega zavoda je uvrščen v 52. plačni razred, kar pomeni, da njegova osnovna plača znaša nekaj manj kot 3200 evrov na mesec. Ogromne zneske, ki jih prejemajo nekateri komentatorji, povezuje s stroški poti, hotelov in dnevnic. Pravi, da potem, ko plačaš vse davščine in prispevke, honorarji niso nič posebnega. »Če bi kdo delal celo leto, torej 12 mesecev, in živel samo od tega, je plača takšnega novinarja med 1500 in 1800 evri neto. Začetniki dobijo še manj.« Izpostavlja še, da komentiranje ne pomeni le petih minut dela na televiziji, temveč priprave na eno tekmo trajajo približno osem ur.

Deli s prijatelji