TRADICIONALNO

Ne veste, kam? Danes bodo v Kanalu skakali z mostu v Sočo

Objavljeno 17. avgust 2014 10.40 | Posodobljeno 17. avgust 2014 10.40 | Piše: STA, P. J.

Danes naj bi se z mostu pognalo okoli 20 skakalcev.

Zmagovalec še na odskočišču

KANAL – Turistično društvo Kanal ob Soči danes pripravlja tradicionalne skoke z mostu. S 17-metrskega mostu se je lani v Sočo pognalo 14 skakalcev, letos pa jih organizatorji pričakujejo okoli 20, saj pride tudi pet tekmovalcev iz Srbije.

Kot je pojasnila predsednica Turističnega društva Kanal ob Soči Vanja Cotič, prijave na tekmovanje sprejemajo na dan same prireditve. Udeležilo se je bo pet skakalcev, ki se na tekmovanje vračajo vsako leto. Med njimi sta starosta Pino Auber iz Trsta in državni prvak v skokih z višin Jan Vončina.

Treba je biti previden

Da je treba pri skokih s tolikšne višine biti zelo previden, priča nesreča, ki se je zgodila minulo nedeljo. Tedaj si je pri skoku v Sočo z mostu v Kanalu hudo poškodoval hrbtenico 21-letni Francoz.

Skoki se bodo začeli ob 16. uri, pestro dogajanje v Kanalu pa je obljubljeno preko celotnega dne. Potekala bo prodaja pridelkov in izdelkov, prikazana bodo starodobna vozila, po ulicah Kanala pa se bo tekel kanalski krog.

Zvečer se bodo v Kanalu predstavili tamkajšnji talenti, obiskovalci bodo plesali z ansamblom Happy Day, nastopila bo orientalska plesna skupina Nefes Orient, dogajanje pa se bo končalo po 23. uri s spuščanjem lampijonov z željami.

Hrabro skakanje v Sočo

Lega Kanala na kanjonu reke Soče in slikoviti most, ki povezuje oba bregova reke, že od nekdaj izzivata domače in tuje skakalce, da preizkusijo svojo spretnost in hrabrost ter se poženejo v smaragdno globino Soče.

Leta 1988 je turistično društvo pripravilo prvo prireditev, ki je vključevala skoke z mostu. Naslednje leto je to že postala samostojna prireditev. Iz leta v leto je prireditev dobivala večji pomen za sam kraj, raslo je število nastopajočih, na visoki ravni pa je bila tudi sama kakovost skokov. Z leti so tekmovalni del začele bogatiti tudi spremljajoče prireditve.

Pred leti je kazalo, da zaradi sprememb ob bregovih reke Soče in v sami strugi mogoče kmalu ne bo več skokov v Kanalu. Vendar, kot je pred letošnjo prireditvijo povedala Cotičeva, jim narava še stoji ob strani. Struge jim več ne zalaga z gramozom, zato kaže, da se bodo skoki obdržali.
 

Deli s prijatelji