MUČENJE ŽIVALI

Ne glejte stran, temveč ukrepajte

Objavljeno 19. julij 2011 09.00 | Posodobljeno 20. julij 2011 09.00 | Piše: O. B.

Če ne morete primerno skrbeti za živali, jih ne imejte

Breda Habjanič

Dandanes je izjemno težko vedeti, koliko živali trpi zaradi lakote, žeje in še česa, dejstvo pa je, da se mnogi lastniki še vedno ne zavedajo, da je zanemarjanje in mučenje živali hud prekršek in celo kaznivo dejanje. Zato ljubitelji živali pričakujejo od državljanov, da bodo poklicali policiste, inšpektorje in tudi aktiviste društev za zaščito živali, če bodo opazili nepravilnosti.

Ljudje vse pogosteje opažajo zanemarjenje

Tudi v najnovejšem in enem najhujših primerov hudega zanemarjanja psa, ki so ga odkrili na Obali, gre zahvala mimoidočim, ki so s svojim klicem rešili psa, da ni poginil zaradi brezbrižnosti lastnikov. Pozitivna posledica ozaveščanja ljudi, ki ga izvajajo društva za zaščito živali v Sloveniji že več let, je tudi, da ljudje vedno pogosteje opažajo zanemarjanja in mučenja živali v svojem okolju, da so pozorni na takšne primere, s čimer pripomorejo k zmanjšanju števila nepravilnih ravnanj in k temu, da se zoper kršitelji sprožijo uradni postopki. Da bi preprečili podobne primere v prihodnosti, društva poudarjajo: Če ne morete primerno skrbeti za živali, jih ne imejte!

Zakon je jasen. Kaznivo dejanje mučenja živali obravnava 341. člen kazenskega zakonika in določa:

1. Kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

2. Kdor z dejanjem iz prejšnjega odstavka muči več živali ali mučeno žival trajno hudo pohabi ali na krut način povzroči njen pogin, se kaznuje z zaporom do enega leta.

Ne glejte stran, ukrepajte!

»Zato pozor! Ne glejte stran, ampak ukrepajte takoj! Živali o svojem trpljenju ne morejo same spregovoriti, ljudje smo njihov glas! Društva, ki delujemo na področju zaščite živali, smo zgolj skupina prostovoljcev, ki v prostem času bdimo nad izvajanjem zakonodaje in delujemo v korist živali. Nismo pa predstavniki društev stalno in povsod prisotni, zato ne čakajte, da bomo mi opazili vse nepravilnosti in ukrepali. Če veste za zanemarjanje ali mučenje živali, je vaša tako zakonska kot etična dolžnost, da to čim prej prijavite oblastem, policiji (na 113) ali veterinarski inšpekciji,« pravi Breda Habjanič, predsednica Društva za zaščito živali Pomurja (DZŽP).

Deli s prijatelji