PREVIDNO

Nasveti za preudarno uporabo mobilnika v tujini

Objavljeno 14. februar 2013 22.05 | Posodobljeno 14. februar 2013 22.05 | Piše: A. K.

Upoštevajte navodila, da vas ne bo po dopustu bolela glava.

Preproste definicije o tem, kaj je pametni telefon in kako se razlikuje od »neumnega« (funkcijskega), ni (slika je simbolična)

LJUBLJANA – V času zimskih počitnic številni Slovenci potujejo v tujino, predvsem v alpske države na smučanje. Ker ima po zadnjih podatkih že skoraj polovica Slovencev v žepu pametni telefon, v Zvezi potrošnikov opozarjajo na previdnost pri njegovi uporabi v tujini.

Opozorilo velja predvsem za Švico, ki je v alpskem svetu posebna država, saj ni članica Evropske unije, zato zanjo ne veljajo pravila evrotarife. Za minuto klica boste tako odšteli do 1,79 do 3,7 evra, za dohodni klic od 0,24 do 2 evra, za poslano kratko sporočilo pa od 0,26 do 3,3332 evra. Še dražje vas bo veljal prenos podatkov, in sicer boste za megabajt odšteli od 4,6 do kar 24,576 evra (toliko podatkov približno prenesete med odpiranje ene spletne strani).

Opozorilo, ko presežete 48 evrov

Kljub zadnji, že kar oderuški številki pa vas bodo tako v Švici kot tudi v vseh preostalih državah pri prenosu podatkov varovala določila evrotarife, saj mora domači mobilni operater poskrbeti, da uporabnika opozori, ko njegova poraba za prenos podatkov preseže 48 evrov (z vključenim DDV) in mu prenos podatkov izključi, ko znesek naraste na 60 evrov (z DDV). Ta omejitev pa ne velja za stroške klicanja in pošiljanja sporočil.

Zahvaljujoč lani sprejeti evrotarifi, bodo letos uporabniki v državah EU med smučarskimi počitnicami lahko govorili za manj kot 35 centov na minuto, za dohodni klic bodo plačali 9,6 centa na minuto, kratka sporočila pa pošiljali po 10,8 centa.
 

Nasveti za preudarno uporabo mobilnika v tujini:
  • Pred odhodom se pozanimajte o cenah v državi, kamor potujete.
  • V tujini opravljajte le kratke in nujne klice ter ne pretiravajte s kratkimi sporočili.
  • Pred odhodom izključite prenos podatkov in morebitne urnike posodabljanja ali osveževanja podatkov.
  • Za pregledovanje elektronske pošte in spletnih strani uporabite omrežja Wi-Fi.
  • Še posebej se izogibajte uporabi mobilnih omrežij za prenos glasbe ali videa.
  • Če nameravate opraviti v tujini veliko storitev, se pri operaterju pozanimajte o paketni ponudbi, pri čemer pa upoštevajte, da boste morali plačati ves znesek, ne glede na to, koliko storitev boste v resnici uporabili, hkrati pa so tudi obračunski intervali pri tovrstnih paketih po navadi visoki (zaračuna se, denimo, vsaka minuta klica).



 

Deli s prijatelji