NA ISTI DAN

Nasprotniki in zagovorniki vlade se bodo srečali na Kongresnem trgu

Objavljeno 26. januar 2013 22.10 | Posodobljeno 26. januar 2013 22.09 | Piše: S. J.

Na kulturni praznik sta na Kongresnem trgu v Ljubljani napovedana kar dva shoda.

Zbor za republiko oživlja vrednote slovenske pomladi

LJUBLJANA – Zbor za republiko se je odločil, da bo javni shod svojih članov organiziral na dan, ko je predvidena 3. vseslovenska vstaja, čas shoda se sicer razlikujeta, vendar pa se bodo tako simpatizerji Zbora za republiko kot protestniki, ki so željni sprememb, zbrali na isti lokaciji. Shoda bosta na kulturni praznik namreč potekala na Kongresnem trgu. Shod Zbora za republiko je napovedan za 11. uro, medtem ko se bo 3. vseslovenska ljudska vstaja začela ob 15. uri.

Izzivanje konflikta

Protestni odbor Vseslovenske ljudske vstaje je zaradi napovedi Zbora za republiko ogorčen, saj, kot pravijo, to »pomeni namerno izzivanje konflikta med navadnimi državljani«. Menijo tudi, da javni shod svojega članstva organizira vrh stranke SDS pod krinko Zbora za republiko. »SDS prek svoje strankarske mreže organizira prihod svojih članov iz celotne Slovenije. Organizirali in plačali bodo avtobusne prevoze, zato da bi mobilizirali čim večje število privržencev,« so še zapisali. Čeprav je »SDS namero po organizaciji shoda napovedal s svojim tvitom na dan 2. vseslovenske ljudske vstaje 11. januarja 2013. Datum shoda pa je bil določen v tem tednu. To pomeni, da so datum in lokacijo določili šele po tem, ko so spletne protestne skupine že izglasovale datum in lokacijo 3. vseslovenske ljudske vstaje.«

Napoved državljanske vojne

Odbor je v pismu za javnost zapisal, da sta se »Janez Janša in ozek krog njegovih svetovalcev z organizacijo shoda na dan in na istem mestu, kjer so že predvidene ljudske demonstracije, odločila za napoved državljanske vojne proti lastnemu narodu«.

Prav tako so prepričani, da gre za »namerno izzivanje konflikta med navadnimi državljani, ki niso vzrok politične in moralne krize«. Ravno z izzivanjem konflikta na ulicah ustvariti izredne razmere in na ta način legitimirati uvedbo izrednega stanja je namen SDS, so prepričani v odboru.

Člane in privržence SDS zato pozivajo, »da s pritiskom na vrh svoje stranke preprečijo napovedano državljansko vojno in da svojo voljo in prepričanja izražajo na način, ki ne bo spodbujal fizičnega konflikta med ljudmi«.

Poziv tudi policiji

Prav tako protestni odbor poziva policijo, »naj ne dovoli shoda Janševe stranke na ta dan in na tej lokaciji, saj bodo s tem dovolili, da pride do nevarnosti fizičnega konflikta med dvema skupinama ljudi«.

Poudarili so, da je »Janšev shod nov poskus poglabljanja tega umetnega konflikta. Še enkrat poudarjamo, da ljudsko gibanje ni gibanje levih proti desnim, ampak je gibanje naroda proti klientelizmu, korupciji in napačni ter nevarni politiki tako levih kot desnih slovenskih političnih elit.«

Nič še ni dokončno

Za MMC je Boštjan M. Turk potrdil, da shod res pripravljajo. Čeprav je v načrtu, da bo shod 8. februarja ob 11. uri na Kongresnem trgu, čas in kraj še nista dokončna, predvsem zaradi možnosti izgredov.

Predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm pa je za STA dejal, da pripravljajo shod za Slovenijo. Kot je pojasnil, je Sloveniji zelo dobro kazalo, da najde izhod iz težkega stanja, v katero je bila pahnjena; odločilni koraki so bili že narejeni. Skrbi pa jih, kakšne bi bile posledice zdajšnje politične nestabilnosti.

Miren in strpen shod

Shod bo tako po njegovih besedah dobronameren, miren in strpen. Kot je dejal, skušajo konstruktivno prispevati, da se v strpnem ozračju medsebojnega dialoga najde rešitev, ki je za Slovenijo najboljša.

Šturm je sicer pojasnil, da bo njihov shod dopoldne (napovedan je ob 11. uri) in da so ga tudi formalno prijavili ter že dobili zanj dovoljenje mestne občine.

Tudi kulturni program

Kot je dejal, ne ve, ali je za ta dan shod na Kongresnem trgu prijavil še kdo. Shod, ki ga pripravljajo sami, bo imel kulturni program. Z njim pa želijo pokazati, kakšen naj bo miren shod, svoboda zbiranja brez nasilja in svobodna izmenjava mnenj.

Na očitke o tem, da s pripravo shoda izzivajo konflikt, pa odgovarja z vprašanjem, ali »smo res tako daleč, da bi se morali bati nasilja«. Zaupajo v to, da so v Sloveniji varni in da lahko svoje ustavne pravice uresničujejo v skladu z zakonom. »Če pa kdo misli, da to ni mogoče, nas mora vse skupaj zelo skrbeti,« dodaja Šturm.

Shoda ne organizira SDS

Glede domnev protestnega odbora t. i. 3. vseslovenske ljudske vstaje, da shod pod krinko Zbora za republiko dejansko organizira SDS, pa Šturm pravi, da gre za shod Zbora za republiko, da pa so pomladne stranke povabljene k sodelovanju, kot so vedno bile.

Deli s prijatelji