ZAVAROVANJE

Našli rešitev za prostovoljno vključene v pokojninsko zavarovanje

Objavljeno 14. februar 2013 19.02 | Posodobljeno 14. februar 2013 19.03 | Piše: S. J., STA

Dvig mesečnega prispevka bo postopen.

Vodja vladne pogajalske skupine, minister za delo Andrej Vizjak.

LJUBLJANA – Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so pripravili predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, po katerem bo dvig mesečnega prispevka za obvezno pokojninsko zavarovanje, ki ga morajo plačati prostovoljno vključeni v zavarovanje, postopen. Svobodni sindikati so namreč opozorili na nedopustnost 320-odstotnega dviga.

186 evrov namesto 58

Po opozorilu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) morajo prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje po pokojninski reformi za obvezno pokojninsko zavarovanje plačati 186 evrov mesečno, medtem ko so po starem zakonu 58 evrov.

Poleg osnove za obvezno pokojninsko zavarovanje se je zvišala tudi osnova za obvezno zdravstveno zavarovanje, ker je zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju povezan s pokojninskim zakonom. Tako se je mesečni prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje za prostovoljno vključene v obvezno pokojninsko zavarovanje dvignil z dobrih 14 evrov na dobrih 45 evrov, so opozorili v ZSSS.

Dvig bo postopen

Minister za delo Andrej Vizjak je v torek v izjavi za javnost, sicer namenjeni reformi trga dela, dejal, da je predlog novele pokojninskega zakona že pripravljen. V skladu z njo bo dvig na višji znesek prispevka postopen, je pojasnil.

»Filozofija nove določbe v pokojninski reformi je ta, da se za pokojninsko dobo plačuje najmanj od najnižje pokojninske osnove,« je dejal. »Če nekdo želi, da mu pokojninska doba z dokupom teče, plača ta minimalni znesek. Pravica prej ni bila sorazmerna z vplačanim zneskom. Če nekdo plača 58 evrov na mesec, ne more potem pričakovati 200 ali 300 evrov pokojnine. Pokojnina mora biti povezana z vplačanimi prispevki,« je poudaril. Strinja pa se, da mora biti dvig postopen. V tem smislu je pripravljena tudi novela.

Opozoril pa je tudi, da so bili prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje, ki so po prejšnjem zakonu za obvezno pokojninsko zavarovanje plačevali 58 evrov na mesec, zavarovani le za ožji obseg pravic.

ZSSS je v torek znova pozval ministrstvo za zdravje, naj skliče sestanek, na katerem bi poskušali najti rešitev za prostovoljno vključene v pokojninsko zavarovanje. Z ministrstva za zdravje pa so danes za STA sporočili, da so v zvezi s tem vprašanjem sindikate napotili na ministrstvo za delo. To se je zavezalo, da bo zadevo glede prispevkov, ki jih pokriva, in posledično tudi prispevkov glede obveznega zdravstvenega zavarovanja saniralo, so še navedli na ministrstvu za zdravje.

Deli s prijatelji