Predstavitvena informacija
KLIC NA POMOČ

Naši zdravniki brez moči

Objavljeno 01. februar 2018 19.29 | Posodobljeno 01. februar 2018 19.29 | Piše: Oste Bakal

Sanja Pertoci ima hudo obliko raka. Pomagajo ji lahko le v tujini.

Naši zdravniki brez moči
Pred štirimi leti je Sanja kemoterapijo uspešno prenesla. FOTO: Osebni Arhiv

SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI – Gotovo je staršem in vsem najbližjim najhuje, ko izvedo, da nekdo izmed njihovih najdražjih boleha za hudo boleznijo. Še huje je, če je malo možnosti za ozdravitev. Prav takšna tragedija je doletela svojce 19-letnega dekleta iz Slovenskih goric. Gre za Sanjo Pertoci, doma iz Sovjaka blizu Svetega Jurija ob Ščavnici, ki se bori s hudo ter izjemno redko obliko kostnega raka – osteosarkomom, ki se največkrat pojavi pri mladih med 10. in 25. letom. Pred štirimi leti je mladenka zdravljenje s kemoterapijo uspešno prenesla, a se je rak po treh letih in pol nenadoma ponovil. To pot – bilo je pred božičem – v še hujši obliki.

Ker po mnenju zdravnikov pri nas ne obstaja nobena terapija več, ki bi omogočala ozdravitev, njena družina zdaj išče vse možnosti zdravljenja v tujini. Ker pa je takšno zdravljenje in tudi nabava zdravil zanjo in za njeno družino ogromen, prevelik finančni strošek, jim lahko pomagajo le še ljudje dobre volje in vsi, ki zmorejo dati kakršen koli finančni prispevek.

Kljub kalvariji se Sanja in njena družina ne nameravajo predati, tako kot so se borili že prvič, se bodo tudi tokrat. Njeni in njihovi prijatelji so medtem začeli akcijo Stopimo skupaj in pomagajmo Sanji! Brez širše družbene pomoči se bo Sanja le stežka borila proti tako hudi nadlogi, ki jo je doletela.

Osteosarkom je oblika primarnega malignega tumorja kosti in je na šestem mestu najbolj nevarnih rakastih obolenj, umrljivost je kar 70-odstotna. Osteosarkom največkrat nastopi v drugem desetletju življenja, v razmerju 13:1 pa je pogostejši pri dekletih.

Deli s prijatelji