OLJE

Naravno zdravilo 
iz grozdnih pešk

Objavljeno 29. junij 2014 14.06 | Posodobljeno 29. junij 2014 14.06 | Piše: Oste Bakal

Hladno stisnjeno olje iz grozdnih pešk po mnenju strokovnjakov pomaga pri zdravljenju različnih bolezni, menda pa izboljšuje tudi spolno moč.

V družbi Radgonske gorice vseskozi skrbijo za inovacije ter med ljubitelje vrhunskih vin in penin pošiljajo nove izdelke. Pot do potrošnikov je tako med drugim pred nekaj meseci našlo naravno hladno stiskano olje grozdnih pešk. Prvo serijo so stisnili iz pešk radgonska ranina, ki je tu avtohtona sorta grozdja, olje pa ima tudi zdravilne učinke. Kot nam je povedala Andreja Novak iz Radgonskih goric, so napolnili le 300 stekleničk tega olja, vendar nameravajo proizvodnjo povečati.

Večnamenska uporaba

Po končanem stiskanju grozdja ločijo kožice od pešk in jih posušijo. V polžasti stiskalnici peške hladno stisnejo. Pridobijo lahko le od dva do tri odstotke olja, zato je tudi dražje. V postopku hladnega stiskanja se v zelenem in aromatičnem olju ohranijo vse pomembne sestavine. Vsebuje velik delež nenasičenih maščobnih kislin (88,4 odstotka), med katerimi so pomembne zlasti omega 6 in omega 9. Vsebuje zelo visoko koncentracijo vitaminov E in C ter flavonoidov, linolske kisline in sestavin, imenovanih procianidini (poznani tudi pod imenom kondenzirani tanini, piknogenoli in oligomerični proantocianidi oziroma OPC-ji). Vitamin E krepi imunski sistem, pomaga preprečevati srčni infarkt ter alzheimerjevo bolezen in upočasnjuje procese staranja.

Olje iz grozdnih pešk je eno najstabilnejših. Ker prenese temperature do 216 stopinj Celzija, je primerno za cvrtje in pečenje, saj pri segrevanju ne nastajajo škodljive snovi. Zaradi visoke vsebnosti esencialnih maščobnih kislin blagodejno vpliva na delovanje kože, krepi njeno vitalnost ter ji daje sijaj. Zadržuje njeno naravno vlago in ugodno vpliva na obnovo, zato ga lahko uporabljamo tako za nego suhe kot zrele kože ter tudi za suhe lase.

Močni antioksidant

Uživanje olja grozdnih pešk naj bi blagodejno vplivalo na srce in ožilje, možganske celice ter procese staranja. Je najmočnejši antioksidant v naravi. Zdravim prostovoljcem, ki so ga uživali, se je namreč raven antioksidantov v krvi bistveno povišala. Ti sicer uničujejo proste radikale, njihovo število v organizmu pa se lahko nevarno poveča zaradi dejavnikov iz okolja, kot so UV-svetloba, sevanje, dim, nekatera zdravila in onesnažen zrak. Povezujejo jih s procesom staranja in razvojem mnogo bolezni. Sekundarna rastlinska sestavina v olju grozdnih pešk, imenovana procianidin, je znana kot najuspešnejši lovilec prostih radikalov, zato je zelo učinkovito pri varovanju celic.

Uporabljajo ga tudi za masažo, higienske proizvode, lasne preparate, kreme ter celo kot zaščito pred sončnimi opeklinami. Vsebuje protivnetne učinkovine, antihistaminike, sestavine, ki preprečujejo staranje, preprečuje alergije in deluje protimikrobno. Zdravi artritis, edeme, dermatitis, akne, učinkovit je pri gubah in negi suhe ter občutljive kože, starostnih pegah, sončnih opeklinah ter drugih ranah in odrgninah, pomaga pri vnetju žil, hemoroidih, kronični imunski pomanjkljivosti, prezgodnjem staranju, PMS-ju, prhljaju, izpadanju las, bradavicah, mišični degeneraciji … A nikoli ga ne nanašamo neposredno na kožo, temveč ga mešamo z drugimi olji. Nekaj kapljic ga lahko dodamo naravnemu šamponu, kar lasem vrača sijaj in jih krepi.

Kuharski nasvet

Hladno stisnjeno olje grozdnih pešk ima dimno točko pri 200 stopinjah Celzija, zato je primerno za kuhanje in pečenje. Ker se tako uniči veliko njegovih dragocenih sestavin, pa je priporočljivo, da se ga uporablja predvsem v hladni kuhinji. Z njim začinimo solate, živila, ki jih lahko uživamo surova, ter mlečne jedi. Omakam in marinadam doda sadno aromo, odlično pa se ujame s siri, perutnino, mesom in ribami. Kot prehranski dodatek zaužijemo čajno žličko olja trikrat na dan.

Deli s prijatelji