ODŠKODNINA

Napaka terjala grozljive posledice, porodnišnica mora mastno plačati

Objavljeno 25. marec 2017 13.58 | Posodobljeno 25. marec 2017 13.58 | Piše: B. K. P.

Zaradi zavlačevanja poroda je bil plod v dihalni stiski in dobil možganske poškodbe.

Sodišče je odločilo, da je podana odškodninska odgovornost zaradi kršitve pojasnilne dolžnosti zdravnika, ni pa ugotovilo zdravniške napake. Foto: Dragica Jaksetič

POSTOJNA – Družini iz Nove Gorice mora postojnska porodnišnica, odgovorna za zaplete pri porodu, zaradi katerih njihov zdaj 12-letni sin trpi za cerebralno paralizo, plačati vrtoglavo odškodnino, je odločilo višje sodišče. Skoraj milijon evrov znaša, gre pa za najvišjo odškodnino za tovrstni zaplet pri nas. Pred skorajda natanko 12 leti je v postojnsko porodnišnico prišla Novogoričanka z napotnico svojega ginekologa za carski rez. Tako je rodila že prvega otroka, ginekolog, ki jo je sprejel takrat, pa je vztrajal pri naravnem porodu, čeprav sta ga porodnica in njen partner rotila, naj upošteva napotnico. Ginekolog je vztrajal pri svojem, kar se je že kmalu izkazalo za hudo napako. Začelo se je zapletati in porodnici je počila maternica, tako da je bilo treba na koncu opraviti urgentni carski rez. Vsa kalvarija je na otroku pustila hude posledice. Zaradi zavlačevanja je bil plod v hudi dihalni stiski in je dobil možganske poškodbe. Deček zaradi tega nikoli ni hodil in ne govoril, ne more sam jesti, ne sedeti, ne more skrbeti za osebno higieno, ponoči ga je treba na dve uri obračati, da ne dobi preležanin, ima tudi epilepsijo.

V Bolnišnici Postojna so zaplet obžalovali, a na sodišču vseskozi zanikali, da bi se to zgodilo zaradi njihove napake. Podobno je odločilo tudi sodišče, ki je zapisalo, kot poročajo Primorske novice, da pri raztrganju maternice ni ugotovilo zdravniške napake, je pa porodničar naredil napako, ker je opustil svojo pojasnilno dolžnost. Porodnici namreč ni dovolj jasno razložil, kakšna so tveganja pri poskusu vaginalnega poroda in kakšna pri porodu s carskim rezom.

Sodišče v Kopru je sicer že marca 2015 odločilo, da mora porodnišnica zaradi tega plačati 845.000 evrov odškodnine, a je višje sodišče januarja lani prvotno sodbo razveljavilo zaradi napake v postopku, na vnovičnem sojenju pa je nato koprsko sodišče družini znova prisodilo visoko odškodnino, ki jo je pred dnevi potrdilo tudi višje sodišče. Skupaj z večletnimi zamudnimi obrestmi, postopek se je vlekel devet let, ta znaša približno 900.000 evrov, piše Delo. Kot je za časnik povedala odvetnica, ki zastopa oškodovano družino, bodo, če bolnišnica odškodnine v predpisanem roku ne bo izplačala, šli v izvršbo. 

Deli s prijatelji