SPREMEMBE

Namesto Cursa in Dursa dobili Furs

Objavljeno 29. julij 2014 16.37 | Posodobljeno 29. julij 2014 16.39 | Piše: T. L.

Namesto carinske in davčne uprave prihaja finančna policija oziroma republiška finančna uprava (Furs).

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Tudi Slovenija dobiva finančno policijo. S 1. avgustom se bosta v novo finančno upravo (Furs) združili carinska uprava in davčna uprava. Finančno upravo že od 16. julija letos vodi vršilka dolžnosti generalne direktorice Jana Ahčin, so sporočili iz republiške davčne uprave. 

Za lokalne urade do konca leta še brez sprememb

V začetku se bosta v generalni finančni urad združila generalni carinski urad in generalni davčni urad, delovanje lokalnih carinskih in davčnih uradov pa ostaja nespremenjeno do konca letošnjega leta. Združitev ne prinaša za zavezance nobenih sprememb glede lokacij, kontaktnih podatkov ali uradnih ur.

Ključni cilji Fursa so spodbujanje prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti, zagotavljanje dobrega servisa zavezancem, strankam in podjetjem ter dvigovanje davčne kulture v Sloveniji. Med prednostnimi nalogami nove uprave so odkrivanje in preprečevanje davčnih utaj, carinskih in trošarinskih nepravilnosti, preventivne aktivnosti in nadzor nad vsemi področji gotovinskega poslovanja, boj proti tihotapstvu in odkrivanje tihotapskega blaga (prepovedane droge, ponaredki).

Med rednimi nalogami so med drugimi odmera in obračun obveznih dajatev, carinjenje blaga, finančni nadzor, finančna preiskava, nadzor nad prirejanjem iger na srečo, nadzor nad prijavo vnosa in iznosa gotovine na območje ali z območja EU, nadzor nad vnosom, iznosom, tranzitom in prenosom blaga v skladu s carinskimi predpisi ter predpisi, s katerimi so določeni posebni ukrepi zaradi interesov varnosti, varovanja zdravja in življenja ljudi, živali in rastlin, varstva okolja, varovanja kulturne dediščine, varstva pravic intelektualne lastnine, ukrepi trgovinske politike, izvršba itd.

V boj proti delu na črno, prijave zbirajo 24 ur na dan

Med novimi nalogami izpostavljajo boj zoper zaposlovanje in delo na črno (Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno se začne uporabljati 18. 8. 2014) in nadzor nad časom vožnje, odmora in počitka voznikov. Nepravilnosti in goljufije se lahko odslej prijavijo na anonimni 24-urni brezplačni telefon 080 11 22 ali na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Fotografije računov se lahko še naprej pošiljajo na telefonsko številko 051 241 241, poleg tega pa še na nov elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

1. avgusta preidejo na Furs vse pristojnosti, ki jih zakon določa za carinsko in davčno službo. To velja tudi za vse pravice in obveznosti davčne in carinske službe. Furs prevzema vsa finančna sredstva, premično in nepremično premoženje, ki ju upravljata davčna in carinska služba, dokumentarno in arhivsko gradivo ter vse javne uslužbence, zaposlene v obeh službah.

1. avgusta bo na Fursu za nedoločen čas zaposlenih 3701 javnih uslužbencev.

Kaj Furs pomeni za poslovne partnerje

Ustanovitev Fursa ne vpliva na veljavnost pogodb s poslovnimi partnerji, ki sta jih sklenili carinska in davčna služba. Pogodbe in naročilnice ostajajo v veljavi, prav tako ni treba sklepati aneksov k pogodbam, sporočajo iz Dursa in dodajajo, da tudi za zavezance vzpostavitev novega organa ne prinaša sprememb ali prilagoditev.

1. avgusta začne delovati nova spletna stran www.fu.gov.si, predvidoma do konca letošnjega leta bosta kot arhivski spletni strani obstajali še današnji spletni strani davčne in carinske službe. Po 1. januarju 2015 se bodo carinski in davčni uradi združili v finančne urade, ki bodo imeli sedeže tam, kjer jih imajo trenutno davčni uradi, še sporočajo iz Dursa.

Deli s prijatelji