GOLJUFIJE

Namesto centralne bo nategnjene grela jeza

Objavljeno 22. avgust 2014 15.28 | Posodobljeno 21. avgust 2014 20.34 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Monter ogrevalnih naprav Aleš Mikek naj bi ogoljufal kopico strank.

Mikek naj bi jih največ opeharil v domačem Šoštanju. Foto: Leon Vidic/Delo

ŠOŠTANJ – »Pri nas doma smo se odločili, da bomo hišo ogrevali z lesno biomaso, zato smo morali zamenjati klasično peč s centralno na lesne sekance,« se odločitve o zelenem ogrevanju spominja Korošec, ki ne želi biti imenovan. Ker je poldrugo leto pred tem na sosednji kmetiji ogrevalne naprave montiral Aleš Mikek iz Spodnjega Razborja pri Šoštanju in delo izvrstno opravil, se je tudi Korošec zaradi najbolj ugodne cene odločil za istega izvajalca. Mikek je napisal predračun, sogovornik mu je plačal osem tisoč evrov in posel naj bi stekel. A se ni zgodilo tako. Mikek je res pripeljal za štiri tisoč evrov materiala, »razbil bajto in tako pustil štiri mesece, in to v času, ko bi že morali začeti ogrevati hišo,« se slabih izkušenj spominja bralec. »Dela je opravil slabo in na pol, ko smo ga klicali, se sploh ni oglašal,« razočaran pripoveduje Korošec, ki je zadevo prijavil policiji, saj naj bi ga Mikek ogoljufal za štiri tisoč evrov.

Preiskave in ovadbe

A ta zgodba sploh ni osamljena, takih je na Celjskem, Koroškem, v Savinjski in Šaleški dolini še obilo. Neuradno smo izvedeli, da na Policijski postaji Mozirje poteka preiskava za šest primerov poslovne goljufije, ki naj bi jih imela na vesti Aleš Mikek in njegova družba Mikterm, ki naj bi imela zdaj blokiran žiro račun, prav tako kot njegovo prvo podjetje Mikek instalacije, d. o. o. Kot smo izvedeli, na Okrožnem državnem tožilstvu v Velenju obravnavajo kazensko ovadbo Policijske postaje Velenje, ki je bila zoper Mikeka sredi maja podana zaradi suma storitve poslovne goljufije, vendar tožilska odločitev še ni bila sprejeta.

Konec prejšnjega meseca so prejeli kazensko ovadbo iste policijske postaje zoper istega osumljenca, ker naj bi ogoljufal družbo Merkur. Vendar pa Merkur ni edina trgovina, ki naj bi jo ogoljufal Mikek. Tu so še Slada, Mavi, Inpos, Ika Žiri, Železnina Martin in druge. Tiste trgovine, ki so imele robo, ki jo je pri njih nabavljal Mikek, zavarovano, se ne sekirajo preveč, saj jim je zavarovalnica, ki se bo morala odslej bosti z Mikekom, škodo že poplačala.

Razočarani in jezni

Ena tistih, ki je lahkoverno nasedla prefriganemu podjetniku, je Marija Rajšter, ki se je z Mikekom dogovorila za napeljavo centralne kurjave. »Že lani smo mu dali tisoč dvesto evrov, ker pa nismo imeli preostanka do sedemdesetih odstotkov predračuna, ga nismo gnjavili,« odkrito prizna Marija. Letos so doma zbrali še preostali denar, mu dali šest tisoč petsto evrov in ostali brez centralne in brez denarja, saj je Mikek s tem preprosto izginil.

Podobna usoda je doletela Tomaža, ki si je želel centralno napeljavo, pa je za pet tisoč evrov, ki jih je dal Mikeku, dobil le nekaj krogličnih ventilov, potem pa se slavni mojster ni več oglasil. Tako kot pri Janezu ne, ki mu je plačal kar dobrih deset tisočakov, pa je naredil le talno gretje, preostalih šest tisočakov pa pobasal v žep. Ko so mu poslali pošto, da odstopajo od pogodbe in naj vrne denar, se je ta vrnila, saj niti pošte ne dviguje več.

Mojster brez avta, delavci brez plač

Kot pravijo dobro obveščeni po Šoštanju, je prodajalec Mikeku pred dnevi od doma odpeljal kombi, za katerega naj bi mu bil Mikek dolžan še šest tisoč evrov. Kombija, ki ga je kupil pred meseci, ni odplačeval, pisan pa naj bi bil na njegovo mamo, saj so Mikeku vozniško dovoljenje odvzeli. Naš vir pravi, da naj bi Mikek kvazikrajo vozila prijavil na policiji, z mamo pa naj bi podala še krivo ovadbo, češ da je bilo v vozilu petnajst tisoč evrov gotovine in za pet tisoč evrov robe. Če naša informacija drži, jima policisti niso nasedli in naj bi zahtevali potrdilo o dvigu gotovine.

Mikek naj bi bil dolžan tudi svojim zaposlenim. »Zadnje štiri mesece mi ni plačeval ne plač ne prispevkov, dolguje mi osem tisočakov,« nam je zaupal eden od njegovih delavcev.

Ne nasedajte goljufu

To zgodbo objavljamo v poduk tistim, ki se v teh dneh še ozirajo po mojstrih, ki bi jim pred novo kurilno sezono prenovili centralno ogrevanje. Naj pravi čas premislijo, da jih ne bo namesto radiatorjev grela jeza... Naš naslednji v vrsti opeharjenih prihaja iz Letuša, ki ga je Mikek prav tako opeharil, vendar ni jezen, ampak žalosten in razočaran. »Z ženo imava nizko penzijo, zlagala sva denar na kup, evro po evro, da bi prenovila centralno in bi stanovanje ogrevala na pelete. Za tovrstno ogrevanje bi dobila subvencijo, pa je Mikek prinesel papirje, ki sva jih izpolnila, pobral je dva tisoč petsto evrov in nikoli več se ni oglasil,« pripoveduje sogovornik, ki je verjel na videz resnemu in izkušenemu monterju. Preden se je odločil zanj, je šel k znancem, pri katerih je Mikek delal pred dvema letoma, pogledat, kako je naredil, pa je bilo narejeno odlično in poceni. Mikeku so takrat denar ponujali celo vnaprej, a ga ni hotel vzeti.

Kaj se je zgodilo z 29-letnim monterjem, ki se na naše klice seveda ni odzval, da je v dveh letih povsem obrnil ploščo in izkoristil ljudi, ki so si s težavo privarčevali denar za obnovo, lahko le ugibamo. Veliko večjo srečo kot množica opeharjenih pa je imel podjetnik, ki je za montažo ogrevalnih naprav v svoji poslovni hali v Savinjski dolini hotel najeti prav Mikeka, cena storitve pa bi se gibala okrog 15.000 evrov. Pa je pred Ero v Velenju, kjer je imel Mikek svojo trgovino Mikterm, srečal enega od opeharjenih sogovornikov, ki ga je opozoril, naj se na daleč izogne temu goljufivemu podjetniku. »Še danes se mi zahvaljuje, da sem ga opozoril,« pravi sogovornik.

Deli s prijatelji