HUDA URA

Največ težav povzročil veter s sunki tudi do 120 km/h

Objavljeno 19. avgust 2011 19.50 | Posodobljeno 19. avgust 2011 16.36 | Piše: P. J./Mi. S./STA

Po Koroški, Štajerski in Prekmurju so pustošili močan veter, nalivi, lokalno tudi toča

Neurje je že zajelo severni del Slovenije

LJUBLJANA – Močno neurje, ki je prizadelo severovzhodni del Slovenije, so spremljale številne težave.

Močan veter, ki je ponekod pihal tudi z več kot sto kilometri na uro, je podiral drevesa in odkrival strehe, medtem ko so meteorne vode zalivale kleti. Sicer pa je najhujše mimo, so zagotovili na Agenciji RS za okolje in prostor (Arso).

V Velenju toča

Eden izmed naših bralcev nam je poslal fotografije toče, ki je klestila po Velenju.

V Podkraju so gasilci PGD Velenje zaradi močnih padavin iz kletnih prostorov stanovanjske hiše črpali meteorno vodo, na Partizanski cesti v Velenju pa so odstranili zaradi vetra podrto drevo.

Zaradi neurja je prišlo na širšem območju občine Polzela do izpada oskrbe z električno energijo. Vzdrževalci Elektra Celje napako odpravljajo.

Podrta drevesa v parku

Ob 16.30 so gasilci iz PGD Topolšica posredovali, ko se je zaradi neurja podrlo več dreves v parku. Obstaja nevarnost, da bi bili ogroženi objekti v neposredni bližini, zato so bile obveščene pristojne službe.

Na spletni strani Urada RS za zaščito in reševanje so zapisali tudi, da je zaradi neurja oziroma močnega vetra z dežjem podrtih nekaj dreves na cesti Črna–Bistra. Posredovali so gasilci PGD Črna na Koroškem.

Težave tudi na Štajerskem

O težavah poročajo tudi s Štajerskega. Na štajerski avtocesti je pred počivališčem Polskava oviran promet zaradi nanosa vejevja in listja na cestišče.

Ob 16.40 so zaradi neurja v občini Rače - Fram posredovali gasilci v štirih stanovanjskih hišah in izčrpali meteorno vodo, veter je tudi razkril tri strehe in na cesti Fram–Planica podrl dve drevesi.

V Podlehniku je silovit veter odnesel četrtino strehe stanovanjske hiše.

Po podatkih Arsa je na mariborskem letališču veter pihal s 110 kilometri na uro.

Razburkano tudi v Pomurju

Ob 16.10 je v Murski Soboti močan veter odkril streho trgovine Obi in pred gasilskim domom podrl drevo. Veter je podiral tudi drevesa med naseljema Grad–Vidonci, Martinje–Boreča in na relaciji Beltinci–Gančani–Renkovci. Med Mursko Soboto in naseljem Noršinci je na cesto padlo dosti večjih vej.

V Rogaševcih sta podrta dva električna droga, eden v Dobrovniku, v Lendavi se je električni drog podrl na drevo, ki je začelo goreti. 

V naseljih Selo, Prosenjakovci, Ivanovci, Sebeborci, Ivanovci in pri pokopališču v Moravskih Toplicah v občini Moravske toplice, zaradi močnega vetra padlo več dreves. 

V romskem naselju Dolič je veter delno odkril strehe hiš. Iz smeri Doliča proti mejnemu prehodu je zelo umazano cestišče.

V občini Puconci, med naseljema Bodonci-Poznanovci podrlo več dreves, med naseljema Šalamenci-Vaneča električni drog, med naseljema Stanjevci in Mačkovci podrtih več dreves, v Bodoncih je drevo padlo na avtomobil in odkrilo streho stanovanjske hiše.

Napovedi iz izrednega sporočila so se uresničile

Kljub temu da je za konec tedna napovedano lepo in sončno vreme, pa Arso opozarja, da lahko danes pride do velikih sprememb, možna je tudi toča.

Kot so zapisali v izrednem sporočilu, so mogoče krajevne nevihte z močnimi nalivi in sunki vetra. Popoldne in zvečer naj bi iznad sosednje Avstrije zajele del severne Slovenije, predvsem Koroško, Štajersko in Prekmurje. Lokalno ni izključen pojav toče.

Ob močnih lokalnih padavinah danes popoldne in zvečer pa se lahko hitro povečajo tudi pretoki manjših rek. Ob tem lahko pride do večjih nanosov zemljin. Povečanje pretokov je pričakovano na območju Koroške, Štajerske in Prekmurja.

Je tudi vaše kraje ujela nevihta s točo? Svoje fotografije lahko pošljete v naše uredništvo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in z veseljem jih bomo objavili.
Deli s prijatelji