ANKETA

Največ Slovencev se obdaruje za božič

Objavljeno 14. december 2015 15.00 | Posodobljeno 17. december 2015 15.10 | Piše: B. K. P.

Tokratna anketa razkriva, da bo največ državljanov za božič in novo leto doma.

Miklavž je po priljubljenosti premagal Božička in dedka Mraza. Foto: Matej Družnik / Delo

LJUBLJANA – Najbolj praznični mesec v letu seveda ne mine brez vprašanja: »Kje boste za novo leto?« Navadno to sicer začne krožiti že tam nekje sredi jeseni, a mi smo ga v rednih anketah, ki jih za Slovenske novice opravlja oddelek za tržne raziskave STIK, pustili za konec. In po pričakovanjih bo velika večina anketirancev, kar 74 odstotkov, leto 2016 pričakala doma, v krogu družine. S 13 odstotki jim sledijo tisti, ki bodo v novo leto vstopili pri prijateljih, znancih ali sorodnikih, šest odstotkov pa je takšnih, ki načrtov za najdaljšo noč v letu še nimajo. Kot zanimivost naj dodamo, da bosta dva odstotka vprašanih takrat na delovnem mestu.

Tudi na božični večer, ki je že tradicionalno namenjen družini, bo velika večina oziroma kar 93 odstotkov preživela doma, trije odstotki vprašanih pa tudi na ta praznični večer še ne vedo, kje se bodo znašli. Druženje z najbližjimi je tudi sicer tisto, kar največ pomeni 73 odstotkom, vključenim v anketo. Med njimi prednjačijo stari med 26 in 35 leti in ženske. No, gorenjski študenti pa december v glavnem povezujejo z veseljačenjem. Osem odstotkov anketirancev je namreč povedalo, da jim praznični december pomeni veseljačenje, popivanje in zabave, med njimi je bilo največ (18 odstotkov) študentov in prav toliko prebivalcev gorenjske regije.

Ker med decembrskimi prazniki ne moremo mimo obdarovanja, nas je zanimalo tudi, koliko denarja so ljudje pripravljeni odšteti za najdražje božično ali novoletno darilo. Da ta znesek ne sme preseči 30 evrov, je odgovorilo 31 odstotkov vprašanih, 25 jih ne namerava zapraviti več kot deset evrov na osebo, 12, med njimi večina moških, pa več kot 50. Osem odstotkov vprašanih za obdarovanje nima denarja. Tisti, ki si v družbi najdražjih darila izmenjajo, to v glavnem počno na božični večer (42 odstotkov), za svetega Miklavža (32 odstotkov) in na silvestrovo (11 odstotkov). Božiček je sicer najbližje 33 odstotkom vprašanih, med katerimi je nekaj več tistih, ki živijo v večjih mestih. Na vasi je bolj priljubljen Miklavž, ki pa ga je večina (38 odstotkov) vseh anketiranih označila za decembrskega moža, ki jim je najbližje. Z 19 odstotki kar daleč za njima stopica dedek Mraz. 

Deli s prijatelji