POGAJANJA

»Najbolj sta si podobna gospodarska programa SMC in NSi«

Objavljeno 24. julij 2014 20.13 | Posodobljeno 24. julij 2014 22.39 | Piše: STA, S. U.

Cerar po prvih pogovorih s strankami ni izgubil upanja v široko koalicijo.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar tudi po današnjih prvih pogovorih z nekaterimi novoizvoljenimi strankami ni izgubil upanja v sestavo široke koalicije. Po njegovem mnenju je možnost, da se njeni prvi zanesljivi obrisi pokažejo do prihodnjega petka, ko bo ustanovna seja državnega zbora. Prihodnji teden bodo stranke nadaljevale bolj vsebinske pogovore.

Predstavniki Združene levice (ZL) po prvem srečanju z najverjetnejšim novim mandatarjem ugotavljajo, da se v številnih programskih točkah razlikujejo, najprej glede privatizacije, zato bodo najverjetneje v opoziciji, je po srečanju dejal Luka Mesec iz ZL. Obstaja pa po njegovih besedah možnost projektnega sodelovanja stranke z vlado.

Ker želi biti ZL konstruktivna opozicija, so se na današnjem srečanju s SMC dogovorili, da se bodo v torek še enkrat sestali in pregledali, pri katerih projektih bi Združena levica lahko sodelovala z vlado. Kot je povedal Mesec, se najbolj razlikujejo v stališčih glede privatizacije, ki je tako za SMC kot za ZL ena ključnih točk. SMC namreč želi v tem mandatu privatizirati vsa državna podjetja z izjemo infrastrukturnih, ZL pa je ostro proti privatizaciji, ker po njihovem mnenju v Sloveniji že 20 let dela škodo.

Glede NSi je sicer Mesec ocenil, da je precej združljiva z gospodarskim programom, ki jim ga je danes predstavil Cerar. ZL in NSi pa sta zagotovo stranki, ki sta najbolj diametralno nasprotni v svojih stališčih, je pristavil.

Erjavec želi vlado, ki bo združljiva z njihovim programom

Obstaja velika verjetnost, da bo Desus sodeloval v novi vladi, je po sestanku s predsednikom SMC Mirom Cerarjem dejal prvak Desusa Karl Erjavec. O kadrovskih zadevah niso govorili, Erjavec je izrazil le pričakovanje, da bi Desusu kot drugi najmočnejši koalicijski stranki pripadlo mesto predsednika državnega zbora. Pogajanja bodo nadaljevali v prihodnjem tednu. Kot je po sestanku z najverjetnejšim mandatarjem Cerarjem medijem pojasnil Erjavec, je bil današnji prvi pogovor glede nove vladne koalicije konstruktiven in je z njim zadovoljen. Meni namreč, da bi se lahko našla pot do dogovora, a da bodo potrebni še številni sestanki. Napovedal je, da bodo prihodnji teden začeli srečanja pogajalskih skupin SMC in Desusa, ki se bodo usklajevale okrog programskih izhodišč.

Na vprašanje, kakšno vlado si Cerar želi, Erjavec ni želel konkretno odgovoriti, dejal je le, da kompatibilno z njihovim programom. O kadrovskih zadevah Erjavec in Cerar danes podrobneje nista govorila. Tudi število resorjev, ki bi pripadlo posamezni koalicijski stranki, bo po Erjavčevih besedah odvisno od tega, koliko strank bo sodelovalo v novi vladi.

Prihodnji teden na bolj vsebinski ravni

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek je po prvem srečanju z najverjetnejšim novim mandatarjem Mirom Cerarjem dejala, da je bil pogovor korekten in ga bodo prihodnji teden nadaljevali na bolj vsebinski ravni. Po njenih besedah se danes o programu niso pogovarjali skoraj nič. A obenem ni povedala, ali so se pogovarjali o predlogu za evropskega komisarja.

Premierka v odhodu Bratuškova je sicer po srečanju s Cerarjem ocenila, da sta programa ZaAB in SMC najbolj združljiva.

NSi si pred prihodnjimi pogovori želi Cerarjevo opredelitev do njihovega programa

Predstavniki SMC in NSi so se danes pogovarjali na načelni ravni, bolj vsebinsko srečanje pa je predvideno za prihodnji teden. Kot je pojasnila predsednica NSi Ljudmila Novak, od najverjetnejšega mandatarja Mira Cerarja želijo, da se opredeli do njihovega akcijskega načrta. Na tej podlagi se bodo lahko odločali o morebitnem vstopu v koalicijo.

Novakova je po srečanju s Cerarjem poudarila, da niso konkretneje govorili o morebitnih skupnih točkah. Kot je dodala, sta s poslancem NSi Matejem Toninom predala strankin akcijski načrt, ki ga bodo v SMC preučili in povedali, ali sta stranki združljivi ali ne.

Tonin pa je novinarjem pojasnil, da je bil v primerjavi s prejšnjimi koalicijskimi pogajanji presenečen, da SMC prednje ni prišla z nekim konkretnim, vsebinskim predlogom.

Deli s prijatelji