PIŠTOLE IN NOŽI

Nad nasilne šolarje policija in CSD

Objavljeno 20. december 2017 22.24 | Posodobljeno 20. december 2017 22.52 | Piše: Tomica Šuljić
Ključne besede: CSD nasilje

Na II. OŠ v Celju airsoft pištole in noži, en učenec pristal na urgenci. Vodstvo šole v iskanju rešitev ustanovilo posebno ekipo.

Ravnatelj Igor Topole

CELJE – Minuli teden so šestošolci celjske II. osnovne šole, ki jo v kraju ob Savinji še vedno imenujejo Šlandrova, odigrali gledališko igro za nekatere celjske otroke, skupaj z Božičkom naj bi pričarali pravljično popoldne mlajšemu naraščaju. A še najbolj intriganten je bil naslov predstave oziroma gledališke igre Ali sem res poreden? Za nastopajoče tega ni mogoče ugotoviti, za njihove sošolke in sošolce iz višjih razredov pa je to zgolj retorično vprašanje.

Oktobra smo namreč že poročali o ustrahovanju in tepežkanju na tej šoli, sodu pa je izbil dno dogodek, po katerem je posredovala celjska policija: kot je pozneje poročala Milena Trbulin s Policijske uprave Celje, je devetošolec v šolo prinesel pištolo: »Ugotovljeno je bilo, da je šlo za airsoft pištolo, s katero je učenec zadel dva osnovnošolca.« Pištolo so zasegli, v tem primeru so tudi podali kazensko ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti, med celjskimi starši pa je ta dogodek odprl pandorino skrinjico.

Pištolo so zasegli, v tem primeru so tudi podali kazensko ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

Še več težav

Oktobra so starši šestošolcev zahtevali sestanek s pristojnimi, apelirali pa so tudi na starše problematičnih otrok ter naštevali, kaj slednji počnejo: »Skrivanje železnih palic v grmovje ob šoli, nošenje airsoft pištole v šolo/razred, nožev, raketnih plašilk, ustrahovanje na šolskem dvorišču in na igrišču tudi s strani bivših učencev in drugih oseb.« Incidentov in ekscesov ni manjkalo od septembra naprej.

Že pred prvim sestankom staršev v tem letu je ravnatelj II. celjske OŠ Igor Topole zbiral podatke o pretepu v osmem razredu. Po objavi članka o dogajanju v II. OŠ in okoli nje pa smo izvedeli še za en fizični obračun iz začetka oktobra – iz celjskega urgentnega centra so policijo obvestili o obravnavi poškodovanega osnovnošolca, ki ga je premikastil sošolec.

Sredi novembra so iz šolskega dispanzerja celjskega zdravstvenega doma policijo obvestili o poškodbah osnovnošolke. »Pri njih se je v spremstvu staršev oglasila učenka ene celjskih osnovnih šol, ki sta jo napadla in lažje poškodovala dva osnovnošolca. O tem primeru policisti še zbirajo obvestila,« navaja Trbulinova. To so šolski incidenti, ki so uradno potrjeni: starši pa neuradno govorijo tudi o pretepih deklic, ki se končajo s številnimi podplutbami, nasilnih dogodkov naj bi bilo še več.

Multitim s policijo in CSD

Vrstniško nasilje seveda ne obstaja le na celjski II. osnovni šoli in od včeraj, a širša javnost redko izve za toliko dogodkov v enem šolskem letu, ki se je začelo pred dobrimi tremi meseci! Ravnatelj Topole o dogodkih vnovič ne govori, tokrat nam na vprašanja do konca redakcije sploh ni odgovoril, oktobra pa se ni odzval zaradi »varovanja osebnih podatkov mladoletnih oseb«. Toda vseeno naj bi se zadeve premaknile v smeri, ki jo je Topole obljubljal zaskrbljenim staršem.

Policisti postaje Celje so sodelovali v tako imenovanem multitimu, kjer so se na pobudo ravnatelja zbrali predstavniki šole, policije in centra za socialno delo.

Tako se je nedavni sestanek na II. OŠ, ki so ga sklicali na pobudo staršev, odvil v širšem sestavu: »Policisti Policijske postaje Celje so sodelovali v tako imenovanem multitimu, kjer so se na pobudo ravnatelja zbrali predstavniki šole, policije in centra za socialno delo,« navaja Trbulinova. Prav pri CSD Celje pa opozarjajo, da se mora prva odzvati šola, kar je opredeljeno tudi v Navodilih za obravnavo medvrstniškega nasilja v vzgojno-izobraževalnih zavodih – tam odgovornost za ravnanje zaposlenih nosi ravnatelj.

Vendarle pa se vzgoja začne doma; soočenje s starši težavnih otrok je bilo opredeljeno med apeli staršev že oktobra. Bo bolj zalegel pritisk pristojnih institucij, ki so se vključile v zmanjševanje vrstniškega nasilja? 


 

 

Deli s prijatelji