KANDIDATI

Na vrh Banke Slovenije hočejo trije

Objavljeno 05. marec 2013 21.29 | Posodobljeno 05. marec 2013 21.28 | Piše: P. J.

Kdo bo postal prvi bančnik v državi, bo najverjetneje jasno v začetku maja.

LJUBLJANA – Janez Fabjan, Franjo Štiblar in Boštjan Jazbec so trije kandidati, ki se potegujejo za mesto guvernerja Banke Slovenije. Rok za zbiranje predlogov se je zaključil 4. marca ob polnoči. O novem guvernerju bi državni zbor (DZ) lahko odločal v začetku maja.

Fabjan je dosedanji viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije, Štiblar je redni profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani, Jazbec pa je višji svetovalec na Mednarodnem denarnem skladu in izredni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Pahor bo iskal trdno podporo

Predsednik države tako namerava v prihodnjem tednu opraviti posvete s poslanskimi skupinami in se bo »potrudil za oblikovanje trdne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem«. V izjavi za javnost so v predsednikovem kabinetu zapisali, da bo pred glasovanjem izbrani kandidat po potrebi opravil tudi predstavitev v poslanskih skupinah.

Potrebuje podporo 46 poslancev

Pahor mora kandidata DZ predlagati najkasneje do 3. aprila, o njem pa morajo nato poslanci glasovati najkasneje 30 dni po prejetju predloga. V glasovanju, ki bo potekalo tajno, mora kandidat prejeti večino glasov vseh poslancev, torej 46 glasov. 

Deli s prijatelji