POUČNO

Na sprehodu od srca do popka

Objavljeno 05. maj 2015 14.08 | Posodobljeno 05. maj 2015 14.08 | Piše: Alenka Kociper

V ljubljanski Hiši otrok in umetnosti otroci na zabaven način potujejo po telesu.

Na zabaven način smo izvedeli, kako skozi telo potuje kakec. Foto: Matej Povše

LJUBLJANA – Gledališče za dojenčke in malčke AEIOU je pripravilo tretjo samostojno predstavo Srce in popek, ki je bila premierno uprizorjena v prostorih Hiše otrok in umetnosti v Ljubljani. V dobre pol ure trajajočem interaktivnem popotovanju se otroci, seveda skupaj s starši, na humoren, zlasti pa njim dojemljiv način sprehodijo skozi človeško telo. Kaj se dogaja s hrano, ki jo pojemo, in kako in kam potuje kakec? Kakšen je skelet, kako utripa srce in kako se pretaka kri po telesu?

To je le nekaj vprašanj, na katera odgovarjata kirurginji dr. Koža in dr. Krasta, ki malčke in njihove starše povabita v veliko belo operacijsko dvorano, v kateri je vse posvečeno človeškemu telesu.

Pred vstopom vanjo si morajo vsi nadeti zaščitne kirurške kape in copate, tako je vtis bolnišnice še bolj prepričljiv. Kirurginji obiskovalce sprejmeta med rekviziti, ki preprosto, a učinkovito prikazujejo notranjost telesa oziroma posameznih organov, od možganov, skeleta in črevesja do srca in krvnega obtoka, na duhovit način pa prikažejo tudi spočetje.

Pacient je tukaj, operacija se lahko začne!

Otroci se že zgodaj začnejo zavedati svojega telesa in procesov, ki se v njem dogajajo, a si jih nemalokrat s težavo razlagajo. »V predstavi otrokom omogočimo, da se skozi izkustvo spoznajo s svojim telesom. Na sproščen način poskušamo razkriti našo notranjost,« nam je povedala Mateja Ocepek, ena od ustanoviteljic gledališča AEIOU, tokrat v vlogi dr. Kože.

Pravzaprav ne gre za klasično gledališko predstavo, temveč za interaktivno doživljajsko potovanje po telesu, pri katerem otroci sodelujejo, tipajo, preizkušajo, se zabavajo.

Naključnemu opazovalcu bi se lahko zdelo bizarno, ko se otroci vriskajoč plazijo skozi ozek predor, ki predstavlja črevo, in pri tem podoživljajo pot kakca iz telesa na plan. »Mamica, oči, prosim, pričakajta otroka pri ritki,« pozove dr. Krasta. A v resnici skozi igro na prav zabaven način spoznajo, kako in v kaj telo predela hrano, ki jo zaužijemo.


Prvi stik z umetnostjo

AEIOU gledališče za dojenčke in malčke je neodvisna umetniška skupina, ki ustvarja na področju gledališča za dojenčke in otroke do šestega leta starosti. Pred petimi leti so jo ustanovile tri mlade mamice: lutkovna režiserka Katja Kähkönen, kiparka in likovna pedagoginja Mateja Ocepek ter lutkovna animatorka in igralka Katja Povše. Ustvarjajo predstave vizualnega in fizičnega gledališča ter gledališča predmetov, ki so prilagojene stopnji razvoja najmlajših. Malčki v predstavah AEIOU na zabaven način in z neposredno izkušnjo doživijo prvi stik z umetnostjo in gledališčem (več o gledališču: www.aeiou.si).
 

»V predstavi se dotaknemo telesnih procesov, ki jih aktivno doživlja že majhen otrok. Naš namen je, da mu jih približamo in ga spodbudimo, da jih bo sprejemal samozavestno in povsem naravno,« pravi Ocepkova. Ustvarjalke predstave so se vprašale, kaj otrok doživlja, ko denimo sliši bitje lastnega srca, se sooča z lulanjem in kakanjem, v možganih se mu podi vse polno misli, in če se ureže, mu iz rane teče kri. Malo večji otroci se že sprašujejo, kaj nam omogoča, da premikamo roke ali tečemo in seveda, kako pridemo na ta svet.

Zvočna instalacija v ozadju ves čas proizvaja zvoke telesa, bitje srca, dihanje, kruljenje v želodcu in tudi kakšen prdec se najde vmes, in da je bolj zabavno, dr. Koža dvigne roko in prizna, da je njen. Otroci tako spoznavajo, da je vse, kar se dogaja v nas, povsem naravno in sprejemljivo.

Du dum, du dum ...
v mojih prsih

Malčki sodelujejo pri operacijah, skozi cevi, ki predstavljajo ožilje, poskušajo spraviti rdeče in bele kroglice oziroma krvničke do srca in potem na drugi strani ven. Dr. Krasta jih poduči, da se tako po naših žilah pretaka kri, ki jo poganja srce. In da to utripanje slišimo in občutimo kot du dum, du dum ...

Potem se preizkusijo v parkiranju majhnih avtomobilčkov v okroglo garažo, kar predstavlja spočetje oziroma pot semenčec do jajčeca. Tisti, ki jim uspe, dobijo za nagrado devetmesečno bivanje v hotelu maternica. To je rdeč šotor, v katerega se je nagnetlo nekaj malčkov, pred vstopom pa dr. Koža vsakega pripne na popkovnico. »Seveda tako majhnim otrokom ne bomo podrobno razlagali spočetja, je pa lahko ta zabavna igra izhodišče za starše, da bodo ob primernem času lažje razložili ta proces,« pravi Ocepkova, ki v vlogi dr. Kože na koncu povabi malčke, naj na listke napišejo ali narišejo lepe misli, te pa nato skozi režo spravijo v možgane.

Srce in popek bolj kot na gledališko predstavo spominja na veliko igrišče, kjer se poleg otrok zabavajo tudi odrasli. Dve-, triletni otroci ali celo dojenčki so seveda premajhni, da bi zbrano spremljali dogajanje na odru, so pa dovolj dojemljivi, da lahko sledijo vodeni igri, skozi katero na nevsiljiv način vstopajo v svet umetnosti.

V letošnji sezoni bodo ponovitve 9. maja ob 10., 16. in 17.30 v Hiši otrok in umetnosti, nato pa zopet v septembru.

Deli s prijatelji