SEJEM

Na semanji dan so zasadili še drevored

Objavljeno 22. november 2015 22.45 | Posodobljeno 22. november 2015 22.45 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Domačini ob sejmiščnem prostoru v Šentjerneju posadili 32 javorjev.

Foto: Tanja Jakše Gazvoda

Vsako drugo in četrto soboto v mesecu zaživi šentjernejski sejem, ki se menda ponaša z več kot 150-letno tradicijo. Zanj so razmeroma dobre razmere, a kljub temu ni več to, kar je bil nekoč, zato si Občina Šentjernej in Ekološka družba Šentjernej, ki upravlja sejem, trudita, da bi z različnimi tematskimi dnevi, razstavami in drugim zanimivim programom privabili čim več prodajalcev in kupcev.

Tokratni sejem je bil v znamenju Martina, Martinove pojedine, kostanja in vina. Tako so svojo stojnico med drugimi pripravile zagnane članice Društva kmetic Šentjernej, otroci so lahko ustvarjali in se zabavali v ustvarjalnem kotičku, poskrbljeno je bilo tudi za glasbo, svoj pečat pa so sejmu dali domačini, ki živijo ob sejmu, na Turopolju, saj so v soboto uresničili več kot desetletje in pol dolgo željo, da bi uredili okolico sejmiščnega prostora in z drevjem poskrbeli za zeleni pas med obrtno cono, v sklopu katere je sejem, in naseljem.

Pobudnik akcije za zasaditev drevoreda je bil Turopoljčan Jože Bregar, aktivno pa se je v dejavnosti umeščanja parka v projekte vključil tudi Matej Kerin. »Zeleni pas dreves in grmovnic med naseljem in sejmiščem bo deloval kot vizualna in protihrupna bariera. Glede stroškov je to gotovo eden najcenejših projektov, saj je občina prispevala stroje in material, občani pa smo sadili drevje,« je dejal Kerin in dodal, da bodo prihodnje leto nadaljevali projekt, ki ga bo vodil in koordiniral Zavod Re-Akcija, v katerem se je združilo več mladih občanov. »V okviru našega projekta zasaditve arboretuma smo imeli dva projekta z naslovom Sprehod v naravo, enega okoli Pleterij, enega pa v Kobile, pri čemer nam je pomagal logar in skrbnik gorjanskih gozdov Jože Smolič. Projekt si želimo v prihodnje nadaljevati in se v različnih letnih časih v spremstvu strokovnjakov sprehoditi po naravni in kulturni krajini. Tudi tako bo ob sejmiščnem prostoru nastal tematski park s predstavitvijo drevesnih sort in grmičevja, ki rastejo na pobočjih Gorjancev,« je še dejal Kerin.


 

Deli s prijatelji