DRŽAVNI ZBOR

Na prvi seji ne bodo odločali o Janši

Objavljeno 28. julij 2014 17.44 | Posodobljeno 28. julij 2014 19.08 | Piše: STA, Mo. S.

V petek bo ustanovna seja DZ, danes pa so določili njen potek.

Janko Veber, dozdajšnji predsednik DZ.

LJUBLJANA – Začasni vodje poslanskih skupin so se na sestanku pri dozdajšnjem predsedniku državnega zbora (DZ) Janku Vebru dogovorili o poteku ustanovne seje, na kateri bodo najprej imenovali vodstvo mandatno-volilne komisije, potrdili svoje mandate in imenovali novega predsednika DZ.

Prav tako so se dogovorili, katere sedeže bo zasedla katera od poslanskih skupin v razpravni dvorani DZ. Skrajno desno stran bodo imeli poslanci NSi, sledijo poslanci SDS, osrednji del bo pripadel poslancem SMC. Proti levi strani bodo sedeli poslanci Desusa, nato poslanci SD, skrajno levo pa poslanci ZL. Poslancem ZaAB je pripadlo mesto za sedeži Desusa.

Kot je pojasnil Veber, je bil zelo pomemben tudi dogovor o sestavi mandatno-volilne komisije, ki bo imela 19 članov, njenega predsednika bo predlagal SMC, podpredsednika pa Desus. SDS se je namreč možnosti predlaganja podpredsednika odpovedal.


SDS se odpoveduje vsem vodstvenim funkcijam v DZ

Začasni vodja poslancev SDS Jože Tanko je danes ponovil, da stranka SDS ne bo prevzela funkcij oz. vodstvenih mest v DZ, torej niti v delovnih telesih. Tako se je odpovedala tudi podpredsedniškemu mestu v mandatno-volilni komisiji, ki bo zasedala v petek, med ustanovno sejo DZ, na kateri je pričakovati veliko razprave glede mandata prvaka SDS Janeza Janše.

V SDS pričakujejo, da ne bo že na ustanovitveni seji DZ prišlo do kršenja ustave, je v današnji izjavi novinarjem po sestanku začasnih vodij poslanskih skupin pojasnil Tanko.

Zato je začasnim vodjem poslanskih skupin v podpis ponudil izjavo, s katero bi se obvezali, da bo DZ pri potrditvi mandatov glasoval o vseh mandatih skupaj, in se odpovedali vsem predlogom ali podpori naknadnemu odvzemu mandata predsedniku SDS Janezu Janši. Odgovor poslanskih skupin pričakujejo do srede opoldne.

Po mnenju SDS se namreč lahko zgodi, da ne bi v celoti potrjevali mandatov. Po Tankovih besedah se lahko koalicijska večina odloči, da je eden od mandatov sporen in to lahko tudi izglasujejo. »Pojavljajo se tudi govorice, da se v službah državnega zbora pripravljajo za to, da se lahko kljub temu, da po ustavi ni možno, Janši odvzame mandat,« je dejal Tanko.

Odločitev, da stranka ne bo prevzemala vodstvenih mest v DZ, je po Tankovih besedah povezana z načinom dela in delovanja celotne države. Zato na funkcije v DZ ne bo predlagala nobenega svojega poslanca, dokler »se stvari s predsednikom stranke Janšo ne uredijo«.

Odločilo bo pravno mnenje

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je sicer na današnjem sestanku začasnim vodjem poslanskih skupin v podpis ponudil izjavo, s katero bi se obvezali, da bo DZ pri potrditvi mandatov glasoval o vseh mandatih skupaj, in se odpovedali vsem predlogom ali podpori naknadnemu odvzemu mandata predsedniku SDS Janezu Janši. Veber je pojasnil, da takšnega predloga ni bilo mogoče podpisati, saj je poslovnik jasen in lahko samo mandatno-volilna komisija predlaga, da se glasuje o vseh mandatih hkrati ali se o spornih odloča posebej.

Glede morebitnega odvzema mandata Janši, ki prestaja dveletno zaporno kazen, Veber pravi, da glasovanja o tem na ustanovni seji gotovo ne bo. Pri odločanju, ali bo v nadaljevanju prišlo do takšnega predloga, pa je po Vebrovih besedah odločilno mnenje ustavnopravne stroke.

Deli s prijatelji