NA KOŽO

Možgani

Objavljeno 17. marec 2017 23.35 | Posodobljeno 17. marec 2017 23.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Ob tednu možganov se sprašujem, koliko pametni bi bili, če bi nam ukradli internet.

Danes se izteka teden možganov, bojda eden največjih poljudnoznanstvenih dogodkov v Sloveniji. Morda, ne vem pa, komu je namenjen. Pametnim? Za začetek bi želel izvedeti, koliko je sploh takih pod Alpami. Tistih, ki možgane uporabljajo v dobro sebe in drugih, kajti premorejo jih tako ali tako vsa živa bitja. Od nekajgramskih do večkilskih, človeški denimo tehtajo med 1200 in 1400 grami. Kot še kje, tudi tu ni vse v velikosti in teži.

Nekje sem prebral, da poprečni slovenski IQ dosega število 96. Veliko ali malo? Olajšujoče ogromno, če se primerjamo s Hrvati ali Srbi, malo, če poškilimo k Nemcem ali Nizozemcem. A ponos je vendarle rešen, še posebno ker se tudi naši najnovejši prijatelji Rusi ne morejo pohvaliti z višjim inteligenčnim kvocientom. Kaj šele kakšni Afričani, aborigini, bušmani ali pigmejci iz deževnih gozdov Konga, katerih IQ se ustavi že pri številu 54. Sem se pa zamislil nad razmišljanjem uglednega irskega psihologa Richarda Lynna, ki je Slovence ne meneč se za gornja spoznanja uvrstil v spodnji del evropske inteligenčne lestvice. Je nemara gledal kak neposredni teve prenos zasedanj slovenskega parlamenta? Kako bi šele ravnal, če bi slišal za najnovejšo cvetko, ki je te dni zrasla v slovenski zdravniški zbornici? Kjer so člani skupščine novoizvoljeni predsednici Zdenki Čebašek Travnik izglasovali prepričljivo nezaupnico. Nakar je predsednik taiste skupščine s priponko dr. pred imenom v slogu pigmejca iz Konga javnosti sporočil, da Čebaškova uživa popolno podporo in zaupanje ter da ostaja predsednica zbornice. Halo?! Ni ga IQ, ki bi to predelal v razumno razlago.

Lynn nas očitno pozna bolje od nas samih. Sploh pa Irec ni kdorsibodi, preštudiral je na desettisoče inteligenčnih testov. In ugotovil, da imajo severnjaki večje in razvitejše možgane od južnjakov, ker da pojedo bistveno več mesa, posledično tudi mineralov in proteinov. To je po njegovem razlog, da so moški za kar 5 točk inteligentnejši od žensk. Kar pa ni priporočljiv podatek za domačo, hišno uporabo. Ali pač. Če želite razvezo.

Se pa na zadnji dan tedna možganov sprašujem še nekaj: koliko pametni bi bili, če bi nam denimo ukradli internet? Stavim, da bi bilo vsak dan nekaj deset tisoč osnovnošolcev in dijakov brez domačih nalog, nekaj tisoč uglednežev pa nikoli ne bi prilezlo do diplome, magisterija ali celo doktorata. Tega nam v tednu možganov niso povedali. Ob tednu možganov se sprašujem, koliko pametni bi bili, če bi nam ukradli internet. 

Deli s prijatelji