BLIŽNJE SREČANJE

Morski pes skočil v čoln

Objavljeno 21. julij 2011 22.43 | Posodobljeno 22. julij 2011 07.30 | Piše: F. S.

Pol tone težek veliki beli je povzročil pravo razdejanje, posadka pa je odnesla celo kožo

Po skoku iz vode je obležal na krmi

MOSSEL BAY – Med rutinsko dopoldansko vožnjo z večjim motornim čolnom inštituta za oceanske raziskave v zalivu Mossel na skrajnem jugozahodu Republike Južne Afrike je šest izvedencev za morske pse doživelo strašljivo bližnje srečanje. 
Čeprav v morju pred južnoafriškimi obalami kar mrgoli kitov in velikih belih morskih psov, česa takega ni doživel še nihče. Šesterici raziskovalcev je namreč na zadnji del čolna skočil tri metre dolg in pol tone težak veliki beli morski pes in na krmi povzročil popolno razdejanje.

Sreča v nesreči

Še sreča, da je bilo vseh šest članov posadke v tistem trenutku v napol pokriti kabini na premcu. Vodja znanstvene ekipe Dorien Schoeder je po vrnitvi v pristanišče, kamor so morali motorni čoln Cheetah privleči, saj je plenilec treščil na njegov rezervoar za gorivo in med poskusom, da bi zdrsnil nazaj v morje, potrgal in pregrizel vse dovode goriva do motorja, takole opisal srečanje: »V čolnu sem bil s kolegi ravno pri malici, ko se je iz morja pognal kar spodoben primerek velikega belega morskega psa. Nepovabljeni gost je začel opletati z gobcem in repom, nam uničil veliko opreme in se na krmi na koncu zagozdil. Po radijski zvezi smo zaprosili kolege, naj nam pridejo na pomoč, med čakanjem, vse skupaj je morda trajalo pol ure, pa smo zagozdenemu gostu močili škrge z morsko vodo, saj nismo hoteli, da pogine.«

Ko je bil morski pes končno spet v vodi, se je hitro izkazalo, da je začasno izgubil orientacijo, saj jo je mahnil naravnost proti plaži in nasedel na prvi plitvini. Da se avantura zanj ne bi končala tragično, so zablodelemu orjaku kar z rokami pomagali, da je našel pot na odprto morje.

Deli s prijatelji