V RIM PO PRIZNANJE

Morgan med najboljšimi oljkarji na svetu

Objavljeno 10. december 2015 22.15 | Posodobljeno 10. december 2015 22.15 | Piše: Janez Mužič

Franc Morgan gre v Rim po priznanje za najboljše ekstra deviško oljčno olje ekološke pridelave. Kako v poplavi oljčnih olj izbrati pravo?

Franc Morgan je s svojim ekstra deviškim oljem ekološke pridelave segel v svetovni vrh. Foto: Janez Mužič

GRINTOVEC PRI ŠMARJAH – V Rimu bodo 28. novembra predstavili letošnjo izdajo svetovnega vodnika med oljčnimi olji Flos Olei. Pripravljata ga znana svetovna strokovnjaka s tega področja, Marco Oreggia in Laura Marinelli. Med 4000 vzorci so izbrali 500 najboljših in še 20 takih, ki so ocenjeni kot najboljši v posamezni kategoriji. Franc Morgan z Grintovca pri Šmarjah prideluje oljčno olje, ki so ga izbrali za najboljše ekstra deviško iz ekološke pridelave z zaščiteno označbo porekla. Enako odličje sta v zadnjih letih prejela še Boris Jenko iz Bertokov in Vanja Dujc iz Kopra, kar ob vrsti drugih mednarodnih priznanj našim oljkarjem dokazuje, da imamo Slovenci odlično olje.

Skrivnost uspeha

»Imamo dobre naravne dejavnike, naše oljke uspevajo najbolj severno, struktura zemlje je prava in rastejo v terasah, tako da so bolj na svetlem. K temu prispeva tudi njihovo obrezovanje čim bolj odprtih krošenj. Zaradi tega imamo malo manjši pridelek, a zato kakovostnejši,« pravi Franc Morgan. Dodaja še vrsto drugih pravil, ki jih je treba upoštevati za kakovost svetovnega vrha.

Pomemben je čas obiranja. V oljčniku z okoli 850 drevesi ima nekaj sort, ki jih obirajo glede na zrelost. »Bistveno je tudi takojšnje stiskanje plodov. Do oljarne imamo s traktorjem le 10 minut in niso vse oljarne enake. Olje lahko samo pokvarijo, izboljšati ga ne morejo. Prav tako sta pomembni filtriranje in skladiščenje, da se ohranijo dobre lastnosti,« našteva Morgan še nekatere zakonitosti nastajanja kakovostnega olja.


Pomembne oznake

Ob poplavi številnih vrst oljčnega olja je kupec zaradi neverjetnih razlik v ceni nemalokrat zmeden. »Da je ekstra deviško, je sila širok pojem, zato so pomembne še druge oznake na steklenici, ki jih večina ne pozna. Oznaka kontroliranega porekla pomeni, da gre za sledljivost od oljčnika, da je bilo olje na različnih analizah, kar oljkarja nekaj stane, zato se za kaj takega odločajo le zanesljivi. Poleg tega je tu še oznaka o tem, da je ekološko pridelano.«

Odlična letina

Glede na sorto drevesa je olje po okusu lahko sladko, srednje intenzivno ali intenzivno. »Naša olja so prepoznavna prav po intenzivnosti. So grenka in pikantna, saj vsebujejo precej antioksidantov in polifenolov. Nekaterim se to dopade, drugim ne, vsekakor pa je to cenjeno pri ocenjevalcih v svetu. A od okusa posameznika je odvisno, katero komu paše. Če gre za gurmanstvo, je to stvar okusa, če izbiramo z zdravstvenega vidika, pa so grenka in pikantna olja ustreznejša.«

Po lanski katastrofalni letini oljkarji letošnjo po kakovosti ocenjujejo kot odlično, po količini pa za spoznanje slabšo od najboljših let. Morgan obira še zadnje plodove in pričakuje, da bo pridelal 2000 litrov olja. Poleg ugodnega vremena jim je letos prizanesla tudi zlovešča oljčna muha.

Svojega oljčnika ne bo širil, saj večjega ne bi obvladal. Morda se prav v tem skriva butična kakovost našega oljčnega olja. Pa ne gre samo za količino in kakovost, ampak tudi za pestrost pridelkov. Iz Morganovega oljčnika na gurmanske mize poleg oliv v slanici in olju ter celo oljčnega likerja prihaja tudi ekstra deviško olje z okusom limone, pomaranče ali čilija. Stvar okusa je, za kaj katero namenimo, za solato, ribe, meso, pico, pašto ali za sladico.

Deli s prijatelji