NA KOŽO

Modri angeli scufanih kril

Objavljeno 09. december 2015 23.20 | Posodobljeno 09. december 2015 23.21 | Piše: Dušan Malovrh

Privoščim vam boljše plače, boljše avte, ne nazadnje tudi boljše rokavičke.

Fantje v modrih uniformah so me v življenju ustavili vsega trikrat, morda štirikrat, zagotovo pa ne več kot petkrat. Od tega me je na vlaku kot srednješolskega vozača dvakrat legitimiral isti miličnik. Pihal pa še nisem. Zdaj, ko stavkajo, je možnost, da naletim nanje, najbrž še precej manjša. Čeprav si včasih prav zaželim, da bi prišli naokoli. Kot zadnjič, ko smo se v soboto pozno dopoldne odpravili na izlet na Notranjsko. Pri Brezovici zastoj, tovornjak se je blizu cestninske počez ulegel pa nekaj iz sebe spustil in naše vrle službe so se zavzeto ukvarjale z odpravo posledic, tako zavzeto, da je promet proti morju skoraj obstal za 10 ur. Zato smo šli z avtoceste – z dežja pod kap. Na Tržaški je šele bil čep, da te kap! Do Rakovega Škocjana smo se namesto pol ure cijazili petkrat toliko. In ni bilo enega modrega angela, ki bi na prizorišču zaprhutal s krilci in sporočil, naj ne zapuščamo kolone, ker je na vzporedni magistralki še huje.

Ni mi jasno, kako policija funkcionira te dni, ko se mora ukvarjati z mejo in migranti, hkrati pa je v zaostritvi stavke izločila 500 (?!) svojih starih, dotrajanih in nevarnih vozil. Jasno pa je: stavka ni sramota, kot se je zareklo predsedniku vlade. Še zlasti ne, ko slišimo, kakšne anomalije se dogajajo po drugih javnih ustanovah. Na devetih fakultetah so si v dveh letih najhujše krize in domnevnega zategovanja pasu prikoritniki izplačali cirka 600.000 evrov dodatka za »stalno pripravljenost«. Me prav zanima, kaj pomeni biti stalno pripravljen na ekonomskem faksu. Da nas obveščajo o ekonomskih kazalnikih ali krizi, kot nas niso leta 2008?

Zato, policisti – stavkajte! Želim vam, da dosežete svoje cilje. Privoščim vam boljše plače, boljše avte, ne nazadnje tudi boljše rokavičke. Namesto pretankih, skozi katere je igla zbodla policistko. Obenem pa upam, spoštovani organi reda in miru, da boste tudi vi, ko pride čas, razumeli druge, ki bodo stavkali za lastno dostojanstvo, cekin, pravico. In ne boste udrihali po obupanih hlapcih jernejih samo zato, ker bodo hoteli izločiti staro, dotrajano in nevarno.

Deli s prijatelji