SLOVO

Množično slovo od pesnika, ki je znal odpirati srčne oči

Objavljeno 26. oktober 2011 20.53 | Posodobljeno 26. oktober 2011 20.53 | Piše: T. L./STA

Na ljubljanskih Žalah so se poslovili od pesnika Toneta Pavčka

Tone Pavček je bil (skoraj) vedno nasmejan

LJUBLJANA – Na ljubljanskih Žalah so se danes svojci, prijatelji, literati in politiki, med njimi tudi predsednik republike Danilo Türk, poslovili od pesnika Toneta Pavčka. Pokopan je bil z vojaškimi častmi, o Pavčku pa je spregovoril tudi pesnik Ciril Zlobec. Dejal je, da je Pavček znal pisati zase in hkrati za ljudi, ki jim je intimnost ponujal v dialog.

Humoren, a skrajno resen

Minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Žekš, je v uvodnem govoru povedal, da je Pavčka spoznal precej pozno, da pa je že prej vedel, da je velik pesnik. Ko pa ga je srečal na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, je ugotovil, da je bil tudi velik človek oziroma »velikan, ki sega v nebo, a obenem trdno stoji na zemlji«.

Pavček je bil po Žekševih besedah humoren, a skrajno resen, mehak, a trden kot skala ter predvsem zaveden Slovenec, vpet tudi v širši svet. Dodal je, da Pavčku »zameri, da nas je zapustil v času, ko bi ga najbolj potrebovali zaradi njegovega optimizma in vere v slovenskega človeka«.

Šugman interpretiral Pavčkovo poslednjo pesem

Igralec Jernej Šugman je interpretiral Pavčkovo poslednjo pesem Angel za srce, nato pa je spregovoril še Zlobec. Dejal je, da smrt najbolj prizadene tiste, ki ostanejo. Kot je poudaril, ga ob žalosti navdaja tudi protislovno razpoloženje, ko vidi, »da smo Slovenci tudi v času medsebojnega ‘neprijateljstva‘ sposobni pokopati s častmi človeka, ki je to zaslužil«. Pavček je bil do konca vdan narodu, čeprav ga je tu in tam okaral, je dejal.

Politika, ki ne črpa iz umetnosti in kulture, bo vedno na napačni poti

Za Zlobca je Pavček najpopularnejši pesnik zadnjih desetletij, kar je po njegovem mnenju dosegel s tem, da je ostal čisti lirik, ki je izpovedoval sebe, svoje misli, čustva, radosti in bolečino.

Pozval je politike, naj se zavedajo, da bo politika – najsi bo kakršna koli –, ki ne črpa iz umetnosti in kulture, vedno na napačni poti. Govor je sklenil s pesmijo v spomin na čase, ko sta si s Pavčkom kot prijatelja od fantovskih let naprej najbolj ekstremna čustva izpovedovala prek pesmi.

Odpiral je srčne oči

Pavčku v spomin je ob grobu spregovoril tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev Milan Jesih. Pavčka je med drugim opisal kot človeka, ki je znal odpirati »srčne oči«. Pavček je s svojo človeško navzočnostjo upodabljal pesnika kot moža, ki vse, kar izreče, pove iz prepričanja in navdušenja. »Pesnik življenja ob nenehni pesniški navzočnosti ne bo umrl,« je sklenil Jesih.

Pesnik, prevajalec, esejist in urednik Tone Pavček je umrl prejšnji četrtek v Ljubljani, v 84. letu starosti.

Deli s prijatelji