RECIKLAŽA?

»Mleko s pretečenim rokom ponovno obdelajo in vrnejo v prodajo«

Objavljeno 20. junij 2012 12.03 | Posodobljeno 20. junij 2012 11.39 | Piše: A. L.

Tako sporočilo v zadnjih dneh kroži po elektronski pošti in družabnih omrežjih.

LJUBLJANA – Te dni se je po družabnih omrežjih in e-pošti spet razposlalo sporočilo, da mlekarji mleko v tetrapaku, potem ko mu preteče rok, enostavno vzamejo s polic, ga ponovno predelajo in vrnejo na police. Tak postopek naj bi bilo dovoljeno opraviti do petkrat. Do nas je prišlo tole sporočilo (nelektorirano):


Mleko ki mu je potekel rok uporabe iz trgovin pošljejo nazaj proizvajalcu kateremu je zakonsko dovoljeno, da ponovi proces pasterizacije na 190° C, ter da ga ponovno vrne na tržišče. Po zakonu se ta proces lahko ponovi pet krat. Proizvajalec je dolžan objaviti koliko krat je ponovil ta proces in on ga ponavadi objavi, vendar na svoj način, ker ve da noben ne sprašuje ali je kupljeno mleko bilo večkrat predelano. Skrivnost je napisana na dnu embalaže, z majhnimi številkami.

Predpostavimo, da je napisana št. 123456, številka ki manjka označuje koliko krat je mleko bilo reciklirano. Na primer 123 56, št. 4 manjka - to pomeni da je temu mleku 4-krat potekel rok uporabe in da je toliko krat bilo ponovo prekuhano. To ni vse, ker v paketu z 12 tetrapaki, nekaterim pakiranjem manjkajo številke, drugim pa ne. Vendar to pomeni, da je bila cela ta pošiljka obdelana enako. Na ta se način, podjetja dobro bogatijo in to tako, ker reciklirajo in ponovno prodajajo večkrat predelano pokvarjeno mleko. Seveda brez da bi tisti, ki nosijo posledice tega vedeli. Žrtve so seveda tisti, ki pijejo, tisto kar pijejo, če še pijejo.

Lažnivo sporočilo

»Vračanje izdelkov s pretečenim rokom trajanja v proizvodne obrate je zakonsko prepovedano, kar strogo preverjajo veterinarski inšpektorji. V Ljubljanskih mlekarnah natančno preverjamo vso vhodno surovino, to je surovo mleko, ki mora biti resnično sveže, čas od molže do sprejema v mlekarno pa mora biti čim krajši. Prav tako preverjamo, da vhodna surovina (mleko) ustreza vsem določilom kakovosti, ki so predpisani z veljavno zakonodajo v Evropski uniji. V primerjavi z marsikatero drugo tehnologijo, ki omogoča izdelavo izdelkov iz slabše surovine, pa v mlekarni iz surovine slabe kakovosti ne moremo narediti nobenega izdelka. Zato sta kakovost surovine in nadzor nad kakovostjo tako zelo pomembna,« so pojasnili za Slovenskenovice.si. 

Število kolikokrat je pretekel rok?

Priskrbeli pa so nam tudi pojasnilo družbe Tetra Pak, kaj pomenijo številke, ki naj bi po e-pošti, ki kroži naokoli, pomenile število ponovnih obdelav: »V družbi Tetra Pak tiskajo dizajne embalaže na več trakov hkrati, ki pa so za potrebe sledljivosti embalaže oštevilčeni. Na primer: 12 45 označuje, da je bil ta paket tiskan na tretjem traku v proizvodnji.«

Deli s prijatelji