VOLITVE

Mladina: Cerar bo zmagal, Bratuškova in Bogovič padla

Objavljeno 10. julij 2014 13.46 | Posodobljeno 10. julij 2014 13.46 | Piše: D. P., STA

NSi je sicer v rahlem padajočem trendu, a z dovolj podpore za uvrstitev v parlament (5,7 odstotka).

LJUBLJANA – Tudi po četrti volilni napovedi tednika Mladina ostajajo razmerja med strankami skoraj nespremenjena. Rahlo raste podpora stranki SDS, v primerjavi s prejšnjo meritvijo je večja za dva odstotka. SMC je sicer še vedno prepričljivo v vodstvu, na tretjem mestu se je utrdil Desus.

Podpora SDS raste

Gre za četrto Mladinino volilno napoved, ki zajema obdobje zadnjih treh dni. Tudi po tej napovedi so razmerja med strankami skoraj nespremenjena. Prepričljivo vodi SMC, ki bi na volitvah dobila 34-odstotno podporo. Rahlo raste podpora SDS, za katero bi po napovedi glasovalo 24,4 odstotka volivcev.

Na tretjem mestu se je utrdil Desus z 11,4-odstotno podporo. Poslanski sedeži se obetajo tudi stranki SD, ki ji je podpora zdrsnila za odstotek, a je s 7,7-odstotno podporo nad parlamentarnim pragom. NSi je sicer v rahlem padajočem trendu, a z dovolj podpore za uvrstitev v parlament (5,7 odstotka).

Padec Bratuškove

V trendu padanja je SLS, ki naj bi po zadnjih meritvah dobila zgolj 2,4 odstotka glasov. Po drugi strani pa je podpora poskočila SNS (na 2,9 odstotka), ki je celo na boljšem kot Združena levica (2,5 odstotka) in Pozitivna Slovenija (2,8 odstotka). Zavezništvu Alenke Bratušek podpora rahlo upada, dobila bi 3,2-odstotno podporo.

Volilna napoved je narejena po metodi tracking poll, ki se izvaja vsak dan, napoved pa zajame obdobje zadnjih treh dni. Meritev prvega in drugega dne ne objavijo, ampak počakajo na tretji dan in nato naredijo presek treh zaporednih dni. Vsak naslednji dan odvzamejo prvo meritev, najstarejšo, in dodajo najnovejšo ter tako dobijo vpogled v spreminjanje števila glasov. V Mladini raziskavo opravljajo v sodelovanju z agencijo Ninamedia. Vsakodnevni vzorec obsega 150 vprašanih, tridnevni pa 450.

Deli s prijatelji