PREPOVED

Mladi atleti ne smejo več na stadion

Objavljeno 17. april 2017 18.32 | Posodobljeno 17. april 2017 18.32 | Piše: Špela Ankele

Člani AK Kranj v urah, ustreznih za mladino, ne morejo več na mestni stadion.

KRANJ  – »Šport je učinkovito zdravilo proti drogam. Zdaj pa v Kranju otrokom, ki trenirajo v našem klubu, ne dovolijo dostopa do atletskega stadiona ob urah, ki so primerne za njihovo vadbo. Onemogočajo nam treninge, namesto da bi bili veseli, ker otroke spodbujamo h gibanju,« pravi slovenski rekorder v skoku v višino Rožle Prezelj. Nekdanji reprezentant, ki je za Slovenijo skakal na treh olimpijskih igrah, je ena od gonilnih sil Atletskega kluba Kranj, v katerem trenira 300 otrok. »Ker je kranjski občinski pravilnik o sofinanciranju športnih programov napisan tako, da favorizira posamezne klube, lahko izgubimo več kot le sezono, vpis in celo klub. To niso heci,« se zazre v negotovo prihodnost.

Triglav dobil več točk

Kot pravi, so člani Atletskega kluba Kranj do zdaj lahko trenirali na kranjskem stadionu. Ta mesec pa, ko se je mladina po zimskih treningih, ki so potekali v telovadnicah, želela vrniti na prosto, so naleteli na zaprta vrata.

Kot rečeno, tiči srž problema v občinskem pravilniku o sofinanciranju programov športa, ki je po mnenju sogovornika napisan tako, da onemogoča delo nekaterim klubom, jih neenakovredno obravnava in onemogoča vadbo otrokom, ki so in bi morali biti prednostna kategorija: »Do zdaj smo na stadionu lahko trenirali vsi skupaj, odslej pa lahko med 16. in 18. uro stadion uporablja le Atletski klub Triglav Kranj, kajti ta je na osnovi občinskega pravilnika dobil več točk kot mi. To pa v praksi pomeni, da otroci, ki pred 16. uro zaradi šolskih obveznosti in prevoza ne morejo na stadion, po 20. uri seveda ne morejo več trenirati, nimajo več dostopa na kranjski stadion. Ker gre za tipično obliko diskriminacije, načrtno uničevanje športa in aroganco, zdaj razmišljamo o tem, da bi za zaščito enakosti mladih športnikov uporabili pravna in druga sredstva.« Nekdanji reprezentant tem besedam še doda, da so v »Kranju očitno pozabili na pomen gibanja za otroke, pomen zdrave konkurence pa tudi na enake možnosti vseh športnikov, ne glede na to, iz katerega kluba prihajajo«.

Zaradi spornega občinskega pravilnika, nadaljuje Rožle Prezelj, zdaj 300 otrok trenira na manjših in neprimernih površinah. Minuli teden smo mlade atlete, med njimi tudi ekipne državne prvakinje v kategorijah U13 in U14, ujeli na treningu na Zlatem polju. Tu 200-metrska steza, delno pokrita s tartanom, ne omogoča treningov vseh atletskih disciplin. »Tekme se že počasi začenjajo, naši tekmovalci pa se nanje ne morejo pripraviti. Športni objekt je osnovni pogoj za izvajanje treninga. Predstavljajte si plavalce brez bazena. Tu, kjer trenirajo danes, naši člani ne morejo metati vorteksa, prav tako ni primernega prostora za treniranje skoka v daljino ali višino. Želimo le dostop do stadiona in enake razmere za trening,« odločno sklene Rožle Prezelj.

Občina: Termini so omejeni

In kako na očitke odgovarjajo na kranjski občini? Kot pravijo, na podlagi Pravilnika o sofinanciranju programov športa v Mestni občini Kranj ovrednotijo športna društva, ki se prijavijo na razpis za sofinanciranje izvajalcev letnega programa športa v občini. Hkrati določijo tistega, ki mu dodelijo prednostno uporabo občinskih športnih objektov. Ta nosilec športne panoge je »športno društvo, ki ima največ športnikov, registriranih pri nacionalni panožni športni zvezi, ima največ kategoriziranih športnikov, nastopa na višjih nivojih državnih tekmovanj oziroma ima boljše rezultate na državnih tekmovanjih«.

Na občini so še dodali, da so športne površine in termini žal omejeni in da je nemogoče vsem zagotavljati enake razmere. »Zavod za šport Kranj v skladu z omenjenim pravilnikom in kot upravitelj javne športne infrastrukture vsako leto javno pozove vse izvajalce programov športa, da prijavijo svoje termine vadb in tekmovanj, ki jih razvrsti v urnike. Atletski klub Kranj s svojo atletsko šolo se lani niti ni javil na javni poziv zavoda in je atletski stadion samovoljno uporabljal mimo urnika, pogodbo o uporabi pa je podpisal šele v drugi polovici leta,« so svoje videnje trenja s klubom, katerega motor je Rožle Prezelj, opisali na občini.

In kaj so nam povedali o tem, da naj bi mladim iz Atletskega kluba Kranj onemogočali treninge na stadionu? »Zavod za šport ima pristojnost in dolžnost, da na vseh športnih objektih zagotavlja red in čim boljše razmere za izvajanje vadbe in tekmovanj. Tudi na atletskem stadionu je z urnikom predvidel število vadbenih enot in optimalno število vadečih, da se športni programi še izvajajo varno in kakovostno. Še vedno so vsak dan med tednom na razpolago prosti termini in vadbene enote, vsaj tri enote od 15. do 16. ure, ena od 17. do 18. ure, ob petkih tudi štiri enote v tem terminu. Za programe atletskih klubov so na voljo termini še od 18. do 20. ure,« so zapisali na kranjski občini in dodali, da je na atletskem stadionu na voljo »več terminov in vadbenih enot, primernih za vse starostne stopnje, toda temu se nekateri ne želijo ali ne znajo prilagoditi«.

O tem, kdo se ne želi ali ne zna prilagoditi, bi bilo težko soditi, je pa že zdaj povsem jasno, kdo v tej zgodbi največ izgublja – otroci, ki si za treninge zaslužijo najboljše razmere.

Deli s prijatelji