ZBOR ZA REPUBLIKO

»A mislite, da bo Janša jokal? Mi bomo«

Objavljeno 18. januar 2013 22.58 | Posodobljeno 18. januar 2013 23.31 | Piše: M. U., STA

Zbor za republiko ne verjame očitkom protikorupcijske komisije proti Janezu Janši.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Sogovorniki javne tribune Zbora za republiko ne verjamejo očitkom protikorupcijske komisije proti premierju Janezu Janši. Opozarjajo na sporne postopke komisije in so ostri do naglih potez treh koalicijskih partneric, ki so Janšo pozvale k odstopu. »V Sloveniji se ustvarja kraljestvo laži in diskreditacij,« meni nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati.

Nerazumljive in neumne stvari ali kdo bo na koncu jokal?

Po njegovih besedah je v poročilu protikorupcijske komisije toliko nerazumljivih in neumnih stvari, da se čudi, da ga resni ljudje resno jemljejo. Vprašal se je, kako to, da komisija, ki je preiskovala toliko let Janševega ravnanja s premoženjem in ugotovila, da je prejel 180 evrov honorarja, »ni odkrila tistih šest ali osem milijonov evrov«, ki mu jih pripisujejo od Patrie. image

Cukjati je ocenil, da poulični linč vdira v državne institucije, predsednik parlamenta Gregor Virant pa to pozdravlja. Če bi Janša odstopil, bi po Cukjatijevem mnenju to pomenilo, da legitimira postopek komisije. Vsem Janševim nasprotnikom tako sporoča, naj v državni zbor vložijo konstruktivno nezaupnico. »A mislite, da bo Janša jokal? Mi bomo,« je dejal.

Kraljestvo laži in diskreditacij

V Sloveniji se po njegovih besedah ustvarja kraljestvo laži in diskreditacije, državne institucije, kot je protikorupcijska komisija, pa »dobivajo podobo komisije za diskreditacijo«. »Mi pa, ali bomo še vedno tiho in molče pustili, da nas peljejo v Barbara rov?«

Brezigarjeva pogreša možnosti odgovora na obtožbe

Po besedah nekdanje generalne državne tožilke in sedanje državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve Barbare Brezigar je Komisija za preprečevanje korupcije pomembna institucija in ima pomembno delo. Vendar sama ob prebiranju poročila, kot pravi, ni razumela, kje je očitek o nedokazanem izvoru premoženja. Poročilo je ni prepričalo. Resen problem vidi v tem, da ob tako hudih obtožbah oseba nima možnosti odgovora. Zakon po njenih trditvah to določa, zato Brezigarjeva vztraja, da bi poročilo moralo biti poslano obravnavanemu.
 

Deli s prijatelji