AFERA

Minister želi pojasnila, za nadzor odgovoren ZZZS

Objavljeno 18. januar 2013 18.07 | Posodobljeno 18. januar 2013 18.07 | Piše: T. L., STA

Ministrstvo za zdravje bo preverilo, ali Medgen izpolnjuje pogoje za koncesijo.

Minister Gantar je prepričan, da bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje dražje za največ tri evre.

LJUBLJANA – Minister za zdravje Tomaž Gantar ocenjuje, da je šla pot izvajanja genskih preiskav pri nosečnicah v okviru Medgena v popolnoma napačno smer, če navedbe o nepravilnostih držijo. Poudarja, da bi vodstvo ginekološke klinike moralo vedeti, kaj se pri njih dogaja. Ministrstvo bo preverilo, ali podjetje Medgen izpolnjuje pogoje za koncesijo.

Minister želi najprej pojasnila

Minister Gantar je na današnji novinarski konferenci dejal, da želi pred kakršnimi koli odločitvami slišati pojasnila Boruta Peterlina z inštituta za medicinsko genetiko glede poslov z Medgenom, v roke želi prejeti tudi poročilo notranjega nadzora nad inštitutom. Peterlinu so bila sicer odvzeta pooblastila za vodenje inštituta za medicinsko genetiko na Ginekološki kliniki v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zaradi vpletenosti v domnevne nepravilnosti in njegove posredniške vloge pri poslih v zvezi s preiskavami za ugotavljanje downovega sindroma.

Brez laboratorijev?

Ministrstvo po Gantarjevih besedah preverja podatke, ali je Medgen od leta 1997, odkar jim je bila podeljena koncesija, poročal o vseh bistvenih spremembah in o spremembah kadra, kar bi po zakonu moral storiti. Mediji so namreč v preteklih dneh poročali, da v podjetju ne izpolnjujejo kadrovskih pogojev za delovanje. Prav tako naj bi Medgen ne imel svojih laboratorijev, kar po besedah Gantarja spada med potrebno opremo za opravljanje prednatalne in ponatalne diagnostike, za kar je Medgen tudi prejel koncesijo.

Na podlagi ugotovitev bodo potem po besedah Gantarja odločali, ali bodo Medgenu odvzeli koncesijo ali ne. Še pred odločitvijo o morebitnem odvzemu koncesije pa mora dobiti tudi odgovore na vprašanje, ali sta Ginekološka klinika in UKC v tem trenutku sposobna prevzeti te preiskave, da se bodo tudi vnaprej nemoteno izvajale. »Najlažje je koncesijo v tem trenutku odvzeti. Bistveno težje pa je zagotoviti, da bodo ženske preiskave na voljo tudi vnaprej,« je dejal.

Ministrstvo ne more nadzorovati vseh koncesionarjev

Glede nadzora ministrstva za zdravje nad koncesijami pa je minister dejal, da je Medgen eden izmed mnogih koncesionarjev, samo na sekundarni ravni jih je preko 350. Ministrstvo po njegovih besedah rednih nadzorov nad vsemi koncesionarji ne more izvajati, če ni obveščeno o kakršnih koli nepravilnostih.

Gantar poslal žogico ZZZS

Sicer pa je opozoril, da je za nadzor porabe sredstev iz zdravstvene blagajne – teh naj bi lani Medgen prejel okoli 230.000 evrov – odgovoren plačnik, torej Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Gantar poudarja, da se pogodba med plačnikom in koncesionarji obnavlja letno. Tako bo od ZZZS zahteval podatek, ali je bil v tem času opravljen kakšen nadzor nad porabo sredstev v Medgenu.

Glede sodelovanja Peterlina v delovni skupini na ministrstvu za zdravje pri pripravi zakona o biomedicini pa je dejal, da bodo sestavo skupine spremenili. Peterlin, ki sodeluje v tej skupini, naj bi namreč napisal smernice zakona, ki so šle izrazito v izključevanje konkurence na področju prednatalne genetike, tako da bi lahko ta posel opravljala le Medgen ali pa UKC Ljubljana.

O članstvu Peterlina v razširjenem strokovnem kolegiju za genetiko je Gantar dejal, da je ministrstvo pri tem le soglasodajalec, medtem ko so ga na to mesto predlagali Zdravniška zbornica Slovenije, zdravniško društvo in UKC. Pri tem Gantar lahko le pozove, naj predlagajo novega kandidata. Gantar je opozoril, da je njegov predhodnik, Dorjan Marušič, imel podobne pomisleke o imenovanju Peterlina v kolegij, ki je posvetovalno telo ministrstva. A so predlagatelji vztrajali pri njegovem imenovanju.

Deli s prijatelji