PRED SEJO VLADE

Minister za gospodarstvo nervozen zaradi Mercatorja

Objavljeno 06. april 2017 12.33 | Posodobljeno 06. april 2017 12.33 | Piše: STA, K. K.

Težave v Agrokorju in posledice za Mercator so danes zaposlovale vrh slovenske politike.

LJUBLJANA Težave v Agrokorju in posledice za Mercator so danes zaposlovale tudi vrh slovenske politike. O tem so zjutraj razpravljali predsednik vlade Miro Cerar, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in minister za kmetijstvo Dejan Židan. Ministra pred srečanjem izjav nista dajala, z informacijami pa naj bi seznanila tudi koalicijo.

Osorni Počivalšek

Pristojna ministra in premier naj bi se po neuradnih informacijah seznanili z informacijo glede morebitnega vpliva dogajanja v Agrokorju na slovensko živilskopredelovalno industrijo. Počivalšek in Židan dogajanja ob prihodu na vlado nista komentirala, gospodarski minister pa je na prošnjo za komentar dogajanja odvrnil z vprašanjem, ali menimo, da bodo to reševali z mediji.

Sta pa oba ministra že v sredo, ko je je odmevala menjava vodstva Mercatorja, zatrdila, da Slovenija skrbno spremlja dogajanje v Agrokorju. Po besedah Židana slovenska prehranska industrija njihovo sodelovanje z Mercatorjem ocenjuje kot stabilno, medtem ko je Počivalšek ocenil, da je poslovanje Mercatorja v tem trenutku stabilno. Spomnil je tudi, da Mercator pred morebitnimi težavami zaradi Agrokorja do leta 2020 ščiti sporazum z bankami upnicami, ki Agrokorju onemogoča posege v denarni tok.

Vodstvo že zamenjali

Ob prihodu na koalicijsko srečanje je bil nekoliko zgovornejši vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša, ki je ocenil, da bi država oz. politika morala ukrepati že ob prodaji Mercatorja, saj da so bile verjetno že takrat znane informacije o stanju v Agrokorju. »Zdaj je zadeva izbruhnila, položaj je treba reševati,« je dejal Jurša.

Medtem pa vodenje Mercatorja po odstopu Tonija Balažiča prevzema Tomislav Čizmić, ki je zagotovil, da bo družba tudi naprej izpolnjevala vse svoje obveznosti do zaposlenih, dobaviteljev, bank upnic in države. Balažič je medtem ob odhodu, do katerega prihaja ob prevzemu vajeti v Agrokorju s strani posebne mednarodne ekipe pod vodstvom Antonia Alvareza III, povedal, da je Mercator dober plačnik do vseh déležnikov.

Deli s prijatelji