ZATEGOVANJE PASU

Minister Turk je osebno prizadet

Objavljeno 05. oktober 2012 17.39 | Posodobljeno 05. oktober 2012 17.24 | Piše: S. J., STA

Superminister je predstavil proračun in dodal, da je vlada vsa štiri področja obravnavala brez posebnih ugodnosti.

Žiga Turk.

LJUBLJANA – Minister za izobraževanje Žiga Turk je danes predstavil sprejeti proračun za leto 2013. Za plače v osnovnih in srednjih šolah bo v letu 2013 približno 10 odstotkov manj sredstev glede na drugo polletje 2012. Javni zavodi v kulturi bodo imeli okrog 17 odstotkov manj denarja za plače kot v letu 2011 ali 10 odstotkov manj kot v letu 2012.

Proračun je sprejet

Po dolgem usklajevanju je vlada včeraj sprejela proračun za leto 2013, o katerem je minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Turk danes seznanil ključne deležnike s področja izobraževanja, znanosti in kulture. Kot je pojasnil na novinarski konferenci, okvire temu proračunu daje nesposobnost Slovenije, da si na finančnih trgih sposoja denar za delovanje države, javnega sektorja in različne transferje.

Razmere in okviri proračuna od prve proračunske seje julija so se do včeraj samo še slabšale, je dejal in poudaril, da so se izobraževanje, znanost, kultura in šport znašli v zelo, zelo težkem položaju. »Gre za novo veliko zmanjšanje javnih sredstev na teh področjih, a položaj je težak tudi relativno,« pravi Turk.

Obravnavani brez posebnih ugodnosti

Vlada je nekatere dele javnega sektorja po njegovih besedah obravnavala blažje, nekatere pa strožje. Minister je, kot je dejal, osebno prizadet, prav tako kolegi s področij, ki jih ministrstvo pokriva, da je vlada vsa štiri področja obravnavala podobno kot uradništvo na ministrstvih in v državni upravi, torej brez posebnih ugodnosti, ki so jih bili deležni na primer zdravstvo, vojska, policija, pravosodje, celo urad za makroekonomske analize in služba vlade za zakonodajo.

Ministrstvo za finance to upravičuje s tem, da je bila rast mase plač v zadnjih letih nadpovprečno velika, kar se da vse pojasniti, pravi minister Turk in opominja, da se v javnosti te dni govori o različnih odstotkih.

Stroške dela je treba zmanjšati za okrog 15 odstotkov

»Čez palec moramo na področju ministrstva glede na realizacijo leta 2011 stroške dela zmanjšati za okrog 15 odstotkov. Nekaj tega je bilo realizirano z zakonom za uravnoteženje javnih financ in z rebalansom leta 2012, na našem področju pa bomo morali večino realizirati v letu 2013,« je dejal.

Za plače v osnovnih in srednjih šolah bo v letu 2013 približno 10 odstotkov manj sredstev, kot jih je bilo v drugem polletju 2012. Javni zavodi s področja kulture bodo imeli okrog 17 odstotkov manj denarja za plače kot v letu 2011 oziroma 10 odstotkov manj kot v celotnem letu 2012, je povedal.

Znanost bo dobila 19 odstotkov manj denarja glede na leto 2011, glede na leto 2012 pa osem odstotkov, visoko šolstvo oziroma univerze pa 16 odstotkov manj kot v letu 2011 in še osem odstotkov manj kot v letu 2012.

Dodatna sredstva so kaplja v morje

Dobili so sicer nekaj dodatnih sredstev, ki jih je minister označil kot »kapljo v morje«. Na ministrstvu še preračunavajo, kaj to pomeni, predvsem za znanost, visoko šolstvo in kulturo.

»Dobro je, da je vendarle to zmanjšanje zadnje in da se kaže stabilno financiranje tega sektorja v letu 2014. Če primerjamo celotni proračun ministrstva z rebalansom 2012, imamo celo nekaj malega več sredstev, okrog dva odstotka. To pa je na račun večjega obsega evropskih sredstev, s katerimi upamo, da bomo lahko pokrivali glavne težave oziroma zmanjšanja na teh področjih.«

Deli s prijatelji