PO PRODAJI

Minister Dragonja z ovadbo nad upravo Heliosa

Objavljeno 24. junij 2014 15.04 | Posodobljeno 24. junij 2014 15.04 | Piše: STA, K. K.

Odhajajoči minister meni, da so menedžerji Heliosa izvedli vrsto problematičnih dejanj.

Helios.

LJUBLJANA – Gospodarsko ministrstvo bo na podlagi zbranih informacij glede prodaje Heliosa avstrijski skupini Ring International vložilo kazenske ovadbe zoper člane nadzornega sveta in zdajšnje uprave Heliosa. To je na današnji seji odbora DZ za delo, ki obravnava socialne posledice privatizacije, napovedal minister v odstopu Metod Dragonja.

Nesprejemljiva praksa

Ministrstvo se je za ta korak odločilo zaradi vrste problematičnih dejanj, ki so ogrozila nadaljnjo poslovanje oz. nadaljnji obstoj Heliosa in mu tudi naredila škodo. »To je relativno zahtevna naloga,« je zahtevnost vložitve kazenskih ovadb orisal Dragonja. Minister računa, da bodo v naslednjem tednu opravili to nalogo in jo tudi predstavili javnosti.

Praksa prevzemnikov, kjer se finančna bremena za poplačilo delničarjev prenesejo na prevzeto družbo, je po ministrovem mnenju »vsebinsko povsem nesprejemljiva«. To namreč prevzeto družbo zelo omeji pri njenem nadaljnjem razvoju.

Odpustili so jih 155

Kot je v začetku seje odbora, ki so jo zahtevali poslanci SD, pojasnil Janko Veber, so bila pričakovanja ob prodaji Heliosa povsem drugačna, kot se kažejo zdaj. Ob začetku prodajnega postopka je bilo v Heliosu 1300 zaposlenih, zdaj so avstrijski lastniki odpustili 155 delavcev.

Poleg tega je novi lastnik Heliosa povečal dolg s 102 na 407 milijonov evrov. »Upravičeno se vprašujemo, kakšna bo nadaljnja pot Heliosa, kajti gre očitno za evidentno izčrpavanje,« je poudaril.

Poleg zmanjšanja števila zaposlenih je zelo skrb vzbujajoče, da so vse dejavnosti Heliosa kot centra za evropske raziskave in razvoj prekinjene, ukinjene so vse investicije, ukinjen je tudi investicijski sektor. Hkrati ugotavljajo, da Ring ne plačuje več obveznosti do dobaviteljev, je še dejal Veber.

 

Deli s prijatelji