NA KOŽO

Milano, Ancona, Livorno

Objavljeno 28. april 2017 00.35 | Posodobljeno 28. april 2017 00.36 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Zaradi jugoslovanskega potnega lista jih je skrbelo, da bom poskušal emigrirati.

Že kot srednješolec sem z nahrbtnikom jel vandrati po Evropi, največkrat z vlakom in na danes, vsaj na avtocestah in hitrih cestah, prepovedan avtoštop. Ne spomnim se, da bi se na mejah takrat dolgo čakalo, in tudi drugih težav nisem imel, te so se začele po vrnitvi z moje enoletne turneje po Makedoniji, ko sem se zaradi začetne pleše, posledice nošenja titovke, začel briti po glavi, in stopnjevale potem, ko sem se tetoviral po obeh rokah – tetovaže so bile takrat še redkost in ne modni trend kot danes.

Odtistihdob je bilo moje prečkanje meja leta in leta prava pravcata muka. Na začetku je mejne uniformirance, sploh v Skandinaviji, zaradi jugoslovanskega potnega lista skrbelo, da bom poskušal emigrirati, po osamosvojitvi in z njo selitvi na bolj čislan slovenski pasoš pa sem se iz potencialnega gastarbajterja prelevil v domnevnega tihotapca drog in orožja. Predvsem Italijani so me jako čislali, če sem šel k njim z vlakom, so me na hitro prečekirali kar v vagonu in moje morebitno gostovanje na Europolovem oziroma Interpolovem seznamu iskanih oseb preverili po radijski zvezi – pri črkovanju priimka so si pomagali s svojimi mesti: M(ilano), A(ncona), L(ivorno) –, če sem bil v avtu, pa sem pogosto slišal ukaz »zapeljite na stran«.

Z leti se je stanje umirilo, ker sem s sabo dostikrat prevažal družino, pozneje pa tudi, vsaj znotraj Evrope, ni bilo več mejnih kontrol.

Z ženo greva za praznike k južnim sosedom in menda bi, če bi hotela tja prispeti jutri popoldne, morala na pot že na včerajšnji dan upora proti okupatorju. Dosledno uveljavljanje schengena nas je Evropejce spremenilo v zapornike. Kako že pravi definicija? »Enotni trg EU omogoča ljudem, blagu, storitvam in denarju prosto gibanje in pretok po Evropi.« In kako kliče slogan? »Evropa brez meja!« Ampak ne, zdaj nas bodo pregledovali, če slučajno nimamo v prtljažniku plastičnega eksploziva in kalašnikovk. Ker resnični teroristi prečkajo meje na mejnih prehodih?!

Saj mogoče bodo v največji gneči prešli s sistematičnih pregledov na ciljane, ampak to zame nič ne spremeni. Spet bom moral zapeljati na stran. Zaradi jugoslovanskega potnega lista jih je skrbelo, da bom poskušal emigrirati. 

Deli s prijatelji