200 TRSOV

Miklavževa sladka trgatev

Objavljeno 08. december 2017 18.32 | Posodobljeno 08. december 2017 18.33 | Piše: Oste Bakal

Dvajset trgačev obralo 200 trsov laškega rizlinga. Vsak dal več kot pol litra.

Borut Smej v kleti. Foto: Oste Bakal

HOTIZA – V zadnjih letih, ko grozdje nekoliko hitreje dozoreva, ni običaj, da bi vinogradniki po redni trgatvi puščali grozdje na trsih za pozne ali celo ledene trgatve. Za pozno Miklavževo trgatev so se odločili v vinogradništvu Smej s Hotize, ki obdeluje okoli 13.000 trsov v Lendavskih goricah. Obrali so zdrave in sladke vinske jagode, ki bodo dale izjemno kakovostno vinsko kapljico. Okoli 200 trsov sorte laški rizling je 20 beračev, med katerimi sta bila dva putarja, nosača brent, predvsem družinskih članov in prijateljev, hitro potrgalo, vsak trs je dal več kot pol litra sladkega mošta, ki ga bodo donegovali v vrhunsko kapljico – laški rizling, jagodni izbor, letnik 2017.

Mladi gospodar Borut Smej nam je povedal, da je z letnikom 2017 zelo zadovoljen, saj na njihovem območju niso imeli zmrzali ali toče pa tudi suša ni povzročala težav. »Zelo smo zadovoljni s kakovostjo in količino letnika. Seveda smo zadovoljni tudi s tem jagodnim izborom, ki bo vrhunska kapljica za posebne priložnosti. Presenetljivo so bili grozdi zdravi kot ob redni trgatvi septembra. Pred ptiči in srnjadjo so bile jagode zaščitene in zato je pridelek lep. Sicer je bistvo današnje trgatve, ki je minuli dve leti ni bilo, tudi druženje in nekakšna zahvala prijateljem, ki nam vedno pomagajo v vinogradu,« nam je dejal Borut Smej, ki je vinograd prevzel od očeta. Ta se je z vinogradništvom in vinarstvom ukvarjal že več desetletij, z nasveti pa pomaga tudi zdaj. Oče Franc nam je med drugim povedal, da v njihovem vinogradništvu za pridelavo vina porabijo 90 odstotkov pridelanega grozdja.

Merilnik za merjenje vsebnosti sladkorja v moštu je pokazal 128 oekslov sladkorja, iz 200 trsov pa so stisnili dobrih 120 litrov mošta. Jagodni izbor je pri vinarstvu izraz za vrhunsko vino, pridobljeno iz skrbno odbranih, povsem zrelih ali že prezrelih jagod s plemenito plesnijo, ki jih ločeno predelajo v mošt in nato v vino. Zaradi visoke količine naravnega sadnega sladkorja ni popolnega prevretja, zaradi česar imajo ta vina visok ostanek sladkorja. 

 

Deli s prijatelji