KRIZA

Migranti, nevarni 
celo za nuklearko?

Objavljeno 06. november 2015 21.45 | Posodobljeno 07. november 2015 21.45 | Piše: Jadran Vatovec

Nek: Pripravljeni smo tudi na različne izredne dogodke.

S čim bo našim oblastnikom uspelo pomiriti zaskrbljene državljane, tiste ob meji s Hrvaško in vse druge? Foto: Tomi Lombar/Delo

LJUBLJANA – Vprašanje varnosti državljank in državljanov Slovenije, v katero vsak dan v povprečju, kar pa je za našo majhno državo absolutno nevzdržno, prihaja celo po 13.000 migrantov iz Azije (kar je enako, kot če bi jih v Nemčijo vsak dan prišlo pol milijona ali če bi jih v ZDA, na to je premier dr. Miro Cerar opozoril tudi za CNN, vsak dan prihajalo najmanj dva milijona), nikakor ne more biti nepomembno. Razmere pa so iz več vidikov in razlogov dramatične. Še sploh ker Hrvaška neodgovorno in (zlo)namerno do mejnih prehodov pripelje na tisoče migrantov, ne da bi nas o tem vnaprej obvestila, potem pa jih lačne, utrujene in povsem pričakovano tudi nadvse nejevoljne preprosto nažene na našo stran meje.

Ni, skratka, prav nič čudnega, če nekatere državljanke in državljane Slovenije, tudi bralke in bralce Slovenskih novic, v zadnjih dneh vse bolj začenja skrbeti, ali je dovolj učinkovito (zanesljivo) poskrbljeno za varnost nekaterih ustanov posebnega družbenega pomena, ne nazadnje, tudi za varnost Nuklearne elektrarne Krško (Nek), ki, kot je znano, ni tako zelo daleč od slovensko-hrvaške meje niti od nepregledne reke takšnih in drugačnih migrantov, ki na območje naše države, na primer, vstopajo čez mejna prehoda v Brežicah ali Rigoncah.

Kaj pa teroristi med migranti?

»Opozoril bi na zemljepisno lego Nuklearne elektrarne Krško, za katero se mi zdi, da je nekako preblizu glavnih begunskih valov skozi Brežice in Rigonce. Če naša policija in vojska ne zmoreta zadrževati beguncev na meji s Hrvaško, kako bomo potem zaščitili jedrsko elektrarno, ki jo varujemo le z varnostniki. Med begunci so skoraj gotovo tudi borci Islamske države in ti imajo lahko na svojih pametnih mobilnih telefonih natančno lokacijo naše jedrske elektrarne. Pred časom sem bral v medijih, da je Islamska država Evropi že grozila z zavzetjem najmanj ene jedrske elektrarne. Sem v bistvu presenečen, da celo avstrijski mediji v tem hipu molčijo o nevarnih posledicah morebitnega poskusa terorističnega vdora 'beguncev' na območje NE Krško,« nam je brez dlake na jeziku pisal bralec s Ptuja.


Varnostni načrt stalno posodabljajo

Iz službe Nuklearne elektrarne Krško (Nek) za odnose z javnostmi so nam na naša vprašanja odgovorili, da glede na stalno zavezo Neka v prid zagotavljanju večje oziroma ustrezne varnosti pravzaprav ni nobenega razloga za dodatno zaskrbljenost državljanov. Nek, enako kot nuklearne elektrarne drugje po svetu, so poudarili, zagotavlja varnost s trdno zaščitno zgradbo, vgrajenimi redundantnimi varnostnimi sistemi in visoko usposobljenostjo zaposlenih. Stavbe tehnološkega procesa so projektirane oziroma grajene tako, da bi prenesle tudi morebitne ekstremne dogodke. Zagotavljanje varnosti je vedno najpomembnejša prioriteta, tudi v zadnjem obdobju: »Fizično varnost zagotavljajo posebno za to usposobljeni in opremljeni varnostniki Neka, sistemi detekcije na ograji, kontrola vstopa, videonadzorni sistem, fizične prepreke in sistem alarmiranja. Stalno, tako tudi v zadnjem obdobju, sodelujemo in smo skladno z veljavnimi predpisi povezani s pristojnimi državnimi ustanovami. Ob tem naj poudarimo, da na podlagi ocene ogroženosti, ki jo izdela slovenska policija, tudi stalno posodabljamo in prilagajamo načrt fizičnega varovanja elektrarne. Preverjamo ga tudi z urjenji in vajami.« In še: »Teroristični napad je obravnavan kot izredni dogodek in kot tak je predmet načrta ukrepov za primer izrednih dogodkov.« 
 

V redu, pred enim tednom se je na obisku v Sloveniji mudil generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Jukija Amano, sogovorniki pa so mu zagotavljali, da pri nas zavzeto skrbimo za varno obratovanje Nuklearne elektrarne Krško in dosledno spoštujemo prav vse varnostne standarde IAEA. Poleg tega sta Nek in Policijska uprava Novo mesto prav v začetku letošnjega septembra izvedla »vajo za primer fizičnega ogrožanja varnosti jedrskega objekta«. Ta je potrdila, da so pristojne službe ustrezno usposobljene in odlično sodelujejo druga z drugo.

Mar ne bi bilo mogoče reči, da je to posredno potrdil celo premier Cerar, ko je na nedeljskem tako imenovanem izrednem mini vrhu Evropske unije in Balkana druge udeležence opozoril na posledice (na različna tveganja in nevarnosti) begunske krize? Brez skrbi, niti svet za nacionalno varnost ne bo danes (potem ko je Cerar vladno koalicijo že včeraj podrobneje seznanil s sklepi, ki jih EU sprejela na nedeljskem mini vrhu) zasedal samo zaradi lepšega. Naša država sicer še potrpežljivo čaka na implementacijo vseh zavez, ki so jih v nedeljo podprli predstavniki vlad držav članic EU, saj v vladi in koaliciji še vedno upajo, da bodo tudi vse druge članice EU spoštovale nedeljski dogovor.

Kljub temu pa včerajšnji komentar predsednice opozicijskega NSi Ljudmile Novak ni bil odveč. Novakova, ki je najprej grajala Cerarja, ta se je odločil, da bo zgolj predstavnike koalicijskih strank seznanjal s tistim, kar je bilo povedano in sprejeto na nedeljskem mini vrhu v Bruslju, je v nadaljevanju še poudarila, da bi morala vlada nemudoma zaščititi interese Slovenk in Slovencev, še posebno, kajpak, lokalnega prebivalstva na obmejnem območju, ter tako preprečiti gospodarsko in vsakršno drugo škodo ter poskrbeti, ne samo za varnost beguncev, tudi za varnost slovenskih državljanov. 

 

Deli s prijatelji